Autoritatile au anuntat numarul locurilor disponibile la buget, pentru anul viitor, la universitatile de la noi din tara

  • 5 iul. 2018, 16:45
  • 487

Comunicatul emis de Guvern:


Guvernul a aprobat astăzi planurile de pregătire a cadrelor, cu finanţare de la bugetul de stat, în instituţiile de învăţământ superior şi profesional tehnic pentru anul de studii 2018-2019.

 

La studiile de licenţă vor fi admise 4906 persoane la 167 de specialităţi, număr de locuri bugetare similar cu cel din anul trecut. În conformitate cu cerinţele pieţei muncii, pentru următorul an de studii se propune introducerea mai multor specialităţi noi, în domeniile: inginerie şi activităţi inginereşti, arte, ştiinţe agricole, sănătate, ştiinţe ale sportului.

 

Pentru studiile superioare de master vor fi finanţate din buget 2876 de locuri, iar la studii de rezidenţiat este prevăzută admiterea a 453 de persoane. Pentru studenţii străini vor fi rezervate 297 de locuri, inclusiv 255 – la licenţă şi 42 – la master.

 

În instituţiile de învăţământ profesional tehnic secundar în următorul an de studii vor fi admise 7073 de persoane cu finanţare bugetară şi 680 – cu achitarea taxei de studii. Planul de admitere pentru învăţământul profesional tehnic postsecundar şi postsecundar nonterţiar prevede admiterea a 3759 de studenţi cu finanţare bugetară şi 7361 cu achitarea taxei de studii. Proiectul prevede 305 locuri cu finanţare bugetară pentru specialităţile cu profil pedagogic: educaţie timpurie şi învăţământ primar.

 

Documentele prevăd şi dezvoltarea în continuare a învăţământului dual. În învăţământul profesional tehnic secundar sunt incluse 1408 poziţii în acest sens, în creştere cu 546 de locuri faţă de anul precedent, iar pentru programele de formare profesională tehnică postsecundară şi postsecundară nonterţiară sunt planificate 160 de locuri.