Antreprenorii le-au propus miniștrilor un șir de măsuri necesare în țară

  • 6 dec. 2019, 10:33
  • 486

Reprezentanţii asociaţiilor de business au propus un șir de măsuri miniștrilor pentru a îmbunătăți climatul de afaceri din Moldova.

Diminuarea cotei TVA pentru sectorul HoReCa, plafonarea tarifelor la achitările online, ameninţările generate de activitatea antreprenorială pe patentă, susţinerea plăţilor electronice, digitalizarea serviciilor medicale, demonopolizarea serviciilor oncologice, crearea normelor menite să elimine risipa alimentară, sunt măsurile propuse.

Potrivit agenţiei Infotag, circa 90 de reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai instituţiilor partenere în dezvoltarea RM au participat la şedinţa Consiliului Economic de pe lângă prim-ministru, prezidată de şeful executivului, Ion Chicu. La şedinţă au participat şi mai mulţi miniştri.

Premierul a recunoscut importanţa dialogului dintre Guvern şi comunitatea de afaceri pentru dezvoltarea economiei naţionale.

"Obiectivele prioritare pe această dimensiune sunt crearea unui climat de afaceri predictibil, care securizează investiţiile. Guvernul va susţine crearea locurilor de muncă şi investiţiile în modernizarea economiei. Ne vom concentra definitiv pe problemele social-economice, iar aproape 40% din agenda Guvernului este destinată întâlnirii cu investitorii", a spus Chicu.

Potrivit lui, trebuie intensificate şi eforturile pentru reforma justiţiei şi dezvoltarea infrastructurii, deoarece acestea sunt şi cele mai importante cerinţe ale investitorilor străini, care sunt gata să dezvolte afaceri în Moldova.

Premierul a enumerat un şir de iniţiative ale Guvernului, menite să încurajeze activitatea antreprenorială, precum investiţiile masive în infrastructura rutieră programate pentru anul 2020 sau instituirea funcţiei de Avocat al Antreprenorului, care are misiunea de a simplifica şi eficientiza procesul de gestionare a afacerilor în Republica Moldova.

În finalul şedinţei, Ion Chicu a menţionat că a luat act de toate ideile generate de participanţii şedinţei şi a cerut secretariatului Consiliului să includă temele abordate în Planul de Acţiuni pentru anul 2020.