ANRE a modificat metodologia de formare a prețurilor la carburanți

  • 11 mar. 2019, 16:24
  • 460

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noua Metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere în cadrul primei ședinței în noua componență a consiliului de directori, care a avut loc luni.

Noua metodologie prevede că prețurile de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei şi a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării şi aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%.

„La elaborarea Metodologiei s-a ținut cont de următoarele principii cărora urmează să corespundă mecanismul aplicat la formarea prețurilor la produsele petroliere şi a gazului lichefiat: aprovizionarea fiabilă a consumatorilor cu produse petroliere şi a gazului lichefiat de calitate; acoperirea costului real al produselor petroliere şi a gazului lichefiat, taxelor vamale, accizelor, cheltuielilor de transportare, depozitare şi comercializare, precum şi cele pentru protecția mediului; includerea în preț a unei rate de rentabilitate necesare pentru continuitatea activității întreprinderilor; dezvoltarea concurenței loiale şi protecției drepturilor şi intereselor legitime ale consumatorului”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Decizia ANRE vine după 2 ani în care prețurile erau decise la fiecare două săptămâni, iar petroliștii erau obligați să respecte un plafon impus de instituție.

Legea veche a fost abrogată după mai multe scandaluri apărute în 2018, din cauza unor neconcordanțe între prețul real al carburanților și cel stabilit de ANRE.

Astfel, din luna august prețul carburanților nu a mai suferit nicio modificare în Republica Moldova, chiar dacă pe piața gloabă s-au înregistrat scăderi semnificative.