Leadership eficient sau ce trebuie să facă liderii

  • 16 nov. 2016, 15:27
  • 2 850

Liderii stabilesc incotro se porneste pentru a “castiga” ca echipa. Liderul este dinamic si are puterea de a inspira. Cuvantul leadership poate proiecta in minte multiple imagini, ca de exemplu:

  • Un lider politic ce expune cu patos o cauza personala
  • Un explorator ce creeaza o carare prin jungla pentru cei ce il urmeaza
  • Un director executiv ce dezvolta o strategie pentru a invinge competitia

Liderii au scopul de a ajuta ca lucrurile facute sa fie cele corecte. Traseaza directii, formeaza o viziune ce inspira si creeaza ceva nou. Totusi, in timp de traseaza directii, liderii trebuie sa fie si manageri iscusiti.

Un lider cu adevarat eficient este persoana care:

1. CREEAZA O VIZIUNE

In afaceri, o viziune este o descriere realista a locului in care vrei sa te situezi in viitor. Viziunea iti ofera o directie si iti seteaza prioritati.

2. MOTIVEAZA SI INSPIRA

O viziune buna reprezinta fundatia pentru leadership, dar abilitatea liderului de a ii motiva si inspira pe ceilalti este cea care duce viziunea spre indeplinire.

3. MANAGERIAZA INDEPLINIREA VIZIUNII

Aceasta este aria in care notiunea de leadership o intalneste pe cea de management. Liderii trebuie sa se asigure de faptul ca munca depusa in scopul indeplinirii viziunii este corect manageriata. Acest lucru poate fi facut fie de ei insisi, fie de un manager caruia liderul sa ii delege aceasta responsabilitate.

4. CREEAZA SI ANTRENEAZA ECHIPA CARE POATE INDEPLINI VIZIUNEA

Liderii sunt direct responsabili de activitati importante cum ar fi dezvoltarea personala si cea a echipei. Pentru a crea o echipa, liderii trebuie intai sa inteleaga dinamica uneia. Un lider eficient trebuie sa stie sa lucreze in echipa si, ca orice bun antrenor, sa cunoasca foarte bine toate secretele jocului.