Ilan Șor ar putea rămâne fără salariu de deputat

  • 23 ian. 2020, 8:47
  • 684
  • 1

Liderul Partidului politic „Șor”, Ilan Șor, ar putea rămâne fără salariu de deputat, precum și fără indemnizații și compensații, care i se cuvin în calitate de parlamentar. Comisia permanente juridică, numiri și imunități a examinat un demers cu privire la evaluarea activității parlamentare a deputatului Șor, transmite IPN.

În cadrul ședinței, președintele Comisiei, Vasile Bolea, a declarat că demersul a parvenit de la președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Demersul este înaintat în contextul hotărârii Biroului Permanent din 4 decembrie 2019, prin care au fost operate modificări, potrivit căror, deputatului, care nu participă în activitatea parlamentară mai bine de o lună, îi pot fi suspendate drepturile salariale.

Potrivit informațiilor prezentate la ședință, o decizie de suspendare a drepturilor salariale ale deputatului poate fi luată, dacă se constatată absența nemotivată de la ședințele în plen. La fel, dacă se constată neparticiparea în comisiile permanente sau la alte activități legate de procesul de creație legislativă, precum și neparticiparea în cadrul delegațiilor parlamentare etc. Conform prevederilor, drepturile salariale se suspendă până la revenirea la activitatea parlamentară.

Membrilor Comisiei i-au fost prezentate date de la secretariatul Parlamentului cu privire la prezența și absența lui Ilan Șor. Astfel, Comisia a propus președintelui legislativului să emită o dispoziție cu privire la suspendarea achitării drepturilor salariale, indemnizațiilor și compensațiilor lui Ilan Șor.

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cahul, o decizie nefiind încă emisă. La începutul lunii iulie 2019, organele de drept au pornit un nou dosar penal pe numele liderului Partidului Şor, pentru părăsirea teritoriului Republicii Moldova, deși avea interdicție în acest sens.

La mijlocul lunii august 2019, Parlamentul a decis ridicarea imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor, la solicitarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu. Conform acelei hotărâri, Ilan Șor poate fi reținut, arestat, percheziționat și trimis în judecată, potrivit procurorului general interimar, pentru „abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat”.

Ilan Șor, care a fost ales în calitate de deputat în circumscripția uninominală nr. 18, Orhei, a participat doar la câteva ședințe ale Parlamentului la începutul activității actualei legislaturi.