Ce putem învăţa despre leadership de la cel mai bine cotat CEO din lume

  • 7 iul. 2017, 10:49
  • 721

Tuturor ne plac clasamentele. Fie că e vorba de cele mai tari oraşe în care să trăieşti, cele mai cool locuri în care să ieşi sau - în acest caz - topul celor mai bine cotaţi CEO din lume. Realizată de Glassdoor, această ierarhie se bazează pe modul în care angajaţii îşi percep liderul.

În cea mai recentă ediţie, Benno Dorer, CEO-ul Clorox Company, a ieşit în frunte. Însă cum a reuşit această performanţă cel ce conduce o companie care vinde produse precum cărbune pentru grătar, filtre de apă şi toppinguri pentru salată?

John Eads, care conduce LearnLoft, o firmă ce ajută organizaţiile să dezvolte lideri, notează pe pagina sa de LinkedIn că oamenii au tendinţa să admire profesioniştii din IT şi uită că există oameni deosebiţi şi la cârma companiilor din alte domenii.

Fără îndoială că lideri carismatici precum Elon Musk (Tesla, SpaceX) sau Tim Cook (Apple) sunt impresionanţi, dar adevăraţii lideri sunt prezenţi în orice industrie, fie ea  "glamorous" sau nu.

MODELUL APLICAT DE CEL MAI BINE COTAT CEO DIN LUME

Când a fost întrebat de ce mediul de lucru de la Clorox e atât de apreciat, Benno Dorer a precizat următoarele:

"Noi aplicăm un model de leadership care se axează pe viitor, aşa că toate eforturile noastre converg către ce va fi. Eu le spun angajaţilor când trebuie să termine un proiect, însă îi las pe ei să decidă cum vor să ajungă la rezultatul final. 

Încerc să îi motivez ca să dea tot ce e mai bun din ei şi să nu stau în calea lor. Cred că compania noastră este una a oamenilor. Tocmai de aceea ideile vin la masa de prânz, nu la cea din sala de şedinţe. Acesta este tipul de cultură organizaţională pe care vrem să îl cultivăm", a punctat CEO-ul Clorox.

Declaraţia lui poate fi expusă pe scurt astfel:

 

Leadershipul înseamnă să îi ajuţi şi să îi motivezi pe alţii.

CÂTEVA SFATURI UTILE DACĂ VREI SĂ APLICI ACEST MODEL DE LEADERSHIP

În cazul în care această mantra ţi se pare interesantă, iată ce trebuie să faci pentru a cultiva un astfel de model de leadership în organizaţia ta.

Fii umil: Aceasta este o calitate subapreciată a unui lider, dar e cea mai importantă. O relaţie de colaborare nu are cum să fie fructoasă când se bazează pe egoism şi bătălii ale orgoliilor.

Înconjoară-te de oameni grozavi: E imposibil să faci ceva măreţ de unul singur. Dacă ai oamenii potriviţi lângă tine, nu ai cum să dai greş. 

Fii motivat: Leadershipul, la bază, înseamnă să îmbunătăţeşti vieţile altora, aşa că trebuie să te hrăneşti cu acest lucru pentru a avea dorinţa de a veni la muncă zi de zi.

Nu uita să îi apreciezi pe alţii: Nu trebuie să uiţi că fiecare lucru, mărunt sau foarte important, pe care îl face un membru al echipei pe care îl conduci contribuie la succesul afacerii. Aşa că e important ca toată lumea să se simtă apreciată.