Antreprenorii din Moldova propun crearea unui oficiu de ombudsman în afaceri

  • 13 aug. 2019, 15:28
  • 425

Antreprenorii moldoveni propun instituirea funcției de ombudsman (avocat), menită să apere drepturile oamenilor de afaceri, independența justiției și răspunderea patrimonială a judecătorilor și tuturor subiecților care au admis deposedarea ilegală de proprietate a întreprinzătorilor. Asta susține expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”.

Expertul IDIS Viitorul, Viorel Pârvan, susține că oamenii de afaceri vor abrogarea normelor din Codul Fiscal care acordă drepturi discreționare Serviciului Fiscal de Stat de a pune sechestru pe conturile bancare ale agenților economici. „Guvernul nu a formulat drept prioritate acțiunile referitoare la organizarea și prestarea către business a serviciilor publice conform principiului „ghișeului unic”, inclusiv ghișeul unic electronic”, a spus expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan.

În același timp, pentru a ușura activitatea antreprenorilor e nevoie și de consolidarea caracterului informativ, consultativ și preventiv al controalelor, fără aplicarea sancțiunilor pentru încălcările minore depistate și oferirea timpului suficient pentru remedierea problemelor.

Preşedinţia Republicii Moldova a anunţat miercuri, 7 august, că va lansa consultări cu reprezentanții asociațiilor oamenilor de afaceri pe subiectul instituirii în țara noastră a funcției de Ombudsman (avocat) al antreprenorilor. 

În aprilie 2015, investitorii din Moldova au propus crearea unui oficiu de ombudsman în afaceri, deoarece întreprinderile care investesc în țară se confruntă cu expropriere forțată, retragerea licențelor de activitate și abuzuri din partea autorităților administrației publice, precum aplicarea unui tratament neechitabil, împiedicarea transferurilor internaționale de capital.

În prezent în Republica Moldova funcționează două oficii ombudsman: Un avocat al poporului și un avocat pentru protecția drepturilor copilului.