Abuz din partea angajatorului la o întreprindere din Florești

  • 21 feb. 2020, 12:25
  • 2 470
  • 1

Angajatorul de la o societate pe acțiuni din raionul Florești conside­ră că contractul individual de mun­că e un moft și refuză să-l semneze cu salariații, chiar dacă aceștia au insistat să primească documentul la mână. O angajată, care a solicitat anonimatul, s-a plâns specialiștilor de la CNSM, care au efectuat recent o vizită la Florești, în cadrul Campa­niei „Avocatul sindicatelor”.

Anatolie Lupașcu, avocat al CNSM, susține că acțiunea respectivă este o în­călcare a drepturilor salariaților, iar patro­nul care refuză să elibereze angajatului contractul individual de muncă riscă să fie amendat, în conformitate cu articolul 55 din Codul contravențional. Apărătorul a sfătuit femeia, dar și pe ceilalți salariați care nu au primit contractele individuale de muncă, să se adreseze în instanța de judecată. Astfel, angajatorul va trebui să achite amendă la stat, iar salariaților care nu au primit contractele individuale de muncă – despăgubiri morale, precum și cheltuielile pentru avocat.

Vasile Patrașcu, consilierul președintelui CNSM, a menționat că în țară a început crearea Registrului electronic al salariaților, iar odată cu implementarea acestui sistem, astfel de cazuri de încălcare a drepturilor salariaților nu vor mai avea loc.

Avocatul CNSM a calificat drept abuz și intimidare și acțiunile unor reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție, care au ve­nit să facă controale la Școala profesională din orașul Florești. Un profesor care acti­vează în această instituție de învățământ a relatat că un angajat al CNA ar fi venit să facă percheziții la școală, dar fără a prezen­ta legitimația de serviciu și o ordonanță de efectuare a verificărilor.

Potrivit avocatului Anatolie Lupașcu, în acest caz, orice act emis de angajatul CNA, după efectuarea controalelor la Școala profesională Florești, nu are putere juridi­că, pentru că nu a fost respectată procedu­ra de efectuare a percheziției.

„Orice contact cu organele de drept trebuie să fie documentat, angajatul CNA trebuia să expedieze mai întâi o citație profesorului de la școală, în care să indi­ce motivele pentru care vine să efectueze percheziții și ce calitate are profesorul în acest caz – martor sau bănuit. Pentru un astfel de abuz, angajatul respectiv al CNA poate să se aleagă cu dosar penal”, a rele­vat Anatolie Lupașcu.

Liderul sindical de la Școala profesio­nală din orașul Florești, Igor Tapalaje, s-a arătat indignat de faptul că profesorii din învățământul profesional tehnic nu primesc din partea statului o compensație bănească anuală de 2000 de lei, așa cum beneficiază alte cadre didactice, în scopul perfecționării activității lor și sporirii calității pregătirii de specialitate. Avocatul Anatolie Lupașcu l-a sfătuit pe profesor să expedieze o scrisoa­re Ministerului Educației, Culturii și Cerce­tării, iar dacă instituția nu va oferi nici un răspuns angajatului, acesta are dreptul să acționeze ministerul în judecată.

Lilia Carauș, învățătoare la Gimnaziul din satul Temeleuți și președintă a comite­tului sindical de la această instituție, a în­trebat dacă este obligată să stea toate cele șapte ore zilnice de muncă în gimnaziu. Potrivit avocatului CNSM, un profesor sau un învățător nu trebuie să stea în fiecare zi șapte ore în școală, deoarece după ore ar putea avea nevoie să stea și în bibliotecă, pentru a se pregăti de lecțiile de a doua zi.

„Doar că o astfel de prevedere trebuie introdusă în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate. În caz contrar, directorul gimnaziului ar putea să vă ceară explicații”, a precizat Anatolie Lupașcu.

Unii salariați au cerut detalii privind plata indemnizației în caz de reduceri de personal.

„Articolul 186 din Codul muncii prevede că salariaţilor concediaţi în legătură cu li­chidarea unităţii sau cu încetarea activităţii angajatorului persoană fizică sau cu redu­cerea numărului ori a statelor de personal la unitate li se garantează, pentru prima lună, plata unei indemnizaţii de disponibi­lizare, egală cu mărimea însumată a unui salariu mediu săptămânal pentru fiecare an complet lucrat la unitatea în cauză, dar nu mai mare decât șase salarii medii luna­re și nu mai mică decât un salariu mediu lunar. Pentru a doua și a treia lună, plata unei indemnizaţii de eliberare din serviciu, egală cu cuantumul salariului mediu lunar, dacă persoana concediată nu a fost plasa­tă în câmpul muncii”, a specificat Anatolie Lupașcu.

Vasile Patrașcu, consilierul președintelui CNSM, a subliniat că în raioane salariații se confruntă cu o mulțime de probleme, iar sindicatul de ramură este obligat să se implice în soluționarea lor, prin intermediul președintelui consiliului teritorial.

„Dacă problema nu se rezolvă, expediați petiții pe adresa Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova”, a menționat Vasile Patrașcu.

Consultațiile au fost oferite gratuit membrilor de sindicat.