Cum ar fi aratat lumea astazi daca nu ar fi fost inventat Internetul?

  • 26 feb. 2021, 11:52
  • 3 129
  • 6

Persoanele foarte tinere, crescute cu Google, Facebook si Instagram, isi imagineaza probabil ca raspunsul la aceasta intrebare este neaparat unul catastrofic si implica o planeta bantuita de indivizi debusolati, incapabili sa comunice intre ei (din lipsa de e-mail si Whatsapp), cu o viata saracacioasa si vaduviti de orice urma de divertisment. Adevarul este insa ca lumea a functionat bine-mersi si inainte de Internet.

Mare parte din ceea ce facem acum intr-o zi obisnuita se leaga de Internet. Internetul este cel care ne permite sa ne informam despre absolut orice, sa comunicam cu prietenii, colegii, partenerii de afaceri sau cu oricine de pe glob, sa comandam marfuri si servicii, sa ne distram (chiar daca suntem singuri) cu un film, un playlist sau un clip cu un pisoias scump. Si toate astea INSTANTANEU.

In conditiile acestea, avand in vedere ca in fiecare dimineata ne repezim la smartphone si incepem sa facem cu frenezie toate lucrurile de mai sus, lipsa Internetului chiar ar putea parea o catastrofa.

Dar realitatea e ca n-am face decat sa ne intoarcem la o perioada nu foarte indepartata, anume in anii ’90, cand nu existau pagini www si nici e-mail. E-adevarat, lumea era mai lenta. Mai lenta, insa perfect functionala si, cu siguranta, foarte competenta, creativa si productiva. Sa nu uitam ca ne-am dus pe Luna si fara Internet. Plus ca, ce ironie, Internetul in sine este un produs al acelei perioade cand nu exista... Internet.

Atunci, in urma cu doar cateva zeci de ani, nu aveam aceasta formidabila unealta comerciala si sociala si trebuia sa ne satisfacem in alte moduri anumite nevoi – nevoi pe care oamenii le-au cam avut permanent in ultimii 100-200 de ani si care s-au manifestat in urmatoarele domenii:

1. Comunicare si informare

Pana sa avem Internet, ne-am descurcat cu scrisori, ziare, reviste, radio, televiziune, conferinte si, bineinteles, telefoane fixe si faxuri. Nu stiam de Google, dar beneficiam de biblioteci cu sute de mii de carti, unde puteam parcurge si colectiile integrale ale ziarelor vremii (tiparite). Pe toate astea le-am fi avut cu siguranta si acum.

2. Afaceri

Astazi scoatem smartphone-ul din buzunar si din cateva atingeri de ecran am si comandat produsul dorit, pe care un curier ni-l aduce apoi la usa in cel mai scurt timp. Si la fel de simplu il si platim, cu bani din contul personal. Fara Internet, trebuia sa mergem la magazinul fizic (brick and mortar), sa pierdem timp, sa ne inghesuim cu ceilalti clienti si sa riscam sa nu mai gasim ce dorim – lucru foarte deranjant, mai ales de Black Friday. Si, desigur, am fi platit doar cash. Internetul a schimbat mult lucrurile si in domeniul afacerilor in turism, cu sistemul rezervarilor online.

3. Divertisment

Pana acum 25-26 de ani, adica pana sa apara Internetul (cel comercial, asa cum il stim astazi), oamenii sustineau o intreaga industrie ce producea casete audio/video, CD-uri, DVD-uri si aparatura aferenta de redare: casetofoane, video playere, walkman-uri etc. Si, desigur, mergeau ca si acum la concerte, filme, spectacole de teatru, doar ca in ziua de azi se pot bucura de un concert, film sau spectacol de teatru si de acasa, gratie Youtube sau Netflix.

In fine, ca sa nu ne lungim prea mult, ideea este ca viata ar fi mers inainte si fara Internet. Mai lent, dar ar fi mers. Ceea ce nu inseamna ca avantajele aduse de aceasta tehnologie trebuie minimizate (din contra, sunt niste avantaje colosale!). Dar in nici un caz nu trebuie sa credem ca supravietuirea omenirii ar fi fost in pericol.

Cu toate ca pentru unii, mai mult ca sigur, lipsa Internetului ar fi fost intr-adevar o problema de supravietuire. Si vorbim aici despre toti cei care chiar n-ar putea sa traiasca fara sa anunte intreaga lume, pe Facebook, ca sunt in vacanta in Maldive, ca si-au cumparat catel/geanta/masina, ca tocmai au luat o inghitura de apa sau ca, OMG, e de-abia marti.