Top întrebări stupide din cadrul unui interviu de angajare

  • 1 mai 2018, 9:36
  • 1 823

Fiecare dintre voi și-a pregătit răspunsurile pentru întrebări înainte de interviul de angajare, analizând diverse situații și dialoguri. Cu siguranță v-ați imaginat ce vrea să audă managerul HR de la Dvs. și, bazându-vă pe asta, ați formulat niște propoziții în minte pe care iscusit să le oferiți în momentul potrivit. Însă uneori, departamentul de HR își rezervă niște întrebări capcană, care, cel mai des, te pun în situație stupidă și ele însăși sună la fel de stupid.

Una dintre acestea ar fi „Unde te vezi peste 5, 10, 15 ani?”. În calitate de răspuns, de obicei, managerii HR aud povești super optimiste despre dezvoltare profesională, obiective ieșite din comun atinse și alte chestii din domeniul cosmosului. În primul rând, acestea sunt exagerate, iar în al doilea rând, planurile Dvs. de viitor vă pot „îngropa”. Dacă primiți această întrebare, încercați să puneți accent pe ambiția Dvs. și fiți cât mai realist.

Trebuie să vă puneți semne de întrebare dacă intervievatorul vă cere informații prea personale, cum ar fi detalii despre starea familială, dacă vreți să aveți copii în timpul apropiat sau dacă aveți pașaport străin, ceea ce presupune că ați putea pleca peste hotare. Dacă aceste detalii nicidecum nu au legătura cu funcția pentru care aplicați, compania în care vreți să lucrați are interese ascunse.

Fiți atenți ce răspuns oferiți și la întrebarea „De ce ați plecat din funcția precedentă?”. Acest răspuns este unul cheie pentru managerul HR, însă oferit corect, vă poate pune într-o lumină bună. Prin această întrebare, intervievatorul vrea să se asigure că demisia nu e din cauza neprofesionalismului Dvs. și că reputația companiei nu a avut de suferit, pentru că aceeași situație s-ar putea întâmpla și de această dată.

O surpriză pentru Dvs. poate fi momentul în care vi se va cere datele de contact ale angajatorului precedent pentru ca el să-și spună părerea despre Dvs.. S-ar putea să nu fi rămas în cele mai bune relații cu acesta, însă, dacă el este un adevărat profesionist, va oferi o caracterizare obiectivă. Nu panicați și notați numărul de telefon sau e-mailul fostului șef.

O altă serie de întrebări care Dvs. vă pot părea stupide, însă pentru managerul HR sunt cu adevărat utile sunt întrebările asociative, cum ar fi „Comparați zahărul și sarea.” sau „De ce capacele de canalizare sunt rotunde?”. Acestea nu au un răspuns corect și altul fals. Ele oferă posibilitatea intervievatorului să observe cum reacționați, ce legături logice faceți și cât sunteți de calm. Un rol important în acestea joacă ingeniozitatea Dvs.

În orice situație nu v-ați pomeni, fiți pe cât se poate de sincer, încrezut și politicos. Nimic altceva decât carisma nu-l va convinge pe angajator să opteze pentru candidatura Dvs.