Metode de a învăța engleza repede

  • 27 ian. 2021, 12:18
  • 771
  • 1

Repede? Studiile spun că oricum ai aborda lucrurile, e nevoie de nişte sute de ore pentru a parcurge nivelurile limbii engleze. Aşa că singura modalitate de a „fenta” timpul este să… foloseşti cât mai multe metode de a învăţa engleza concomitent şi să faci cât mai mult loc zilnic în programul tău pentru expunerea la limba engleză (la cursuri şi acasă). Matematic vorbind, mai mult zilnic înseamnă… mai puţine zile până când vei fi mulţumit de rezultat. Nu eşti încântat de perspectivă? Stai să vezi ce selecţie de activităţi faine (şi relaxante) ţi-am pregătit!

Cititul în limba engleză

Întotdeauna, în topul activităţilor care te ajută să înveţi repede şi fluent limba engleză va rămâne cititul. Cum funcţionează? Eşti expus în mod repetat la cuvinte noi, cuvinte al căror sens începi să îl intuieşti, apoi cu fiecare apariţie nouă sensul lor se conturează şi mai bine. Vezi cuvintele folosite în context, reţii direct colocaţiile (cuvinte care sunt foarte adesea folosite împreună). Dacă ceea ce citeşti „te prinde”, reţii replici întregi şi devii mai fluent.

Şi are şi alte nenumărate avantaje. Poţi selecta singur conţinutul a ceea ce citeşti. Poate fi literatură, ceva romantic, poliţist, social, SF, de suspans, sau pot fi texte, articole sau cărţi dintr-o specialitate care te interesează, ştiri sau bloguri. Pot fi cărţi tipărite, e-books consumate pe telefon, tableta sau e-book reader sau materiale de pe internet. Poţi alege să investeşti în asta şi să cumperi cele mai noi apariţii de la cei mai în vogă autori sau poţi găsi (aproape) o lume întreagă de cărţi disponibile gratis online.

Spiderman asezat in golul de la fereastra unei vechi cladiri citeste o carte avand pe fundal rasaritul soarelui

Pe deasupra, cel mai important aspect, poţi alege tu exact când şi cât să citeşti, astfel încât să fii relaxat, liniştit şi să te poţi concentra, să te bucuri de lectură fără ca ea să devină o corvoadă. Desigur, asta dacă ai deja un nivel cel puţin pre-intermediar de limbă engleză şi dacă îţi place să citeşti. Dacă nu, mergem mai departe…

Cursurile de engleză cu profesor te ajută să înveți repede

Există oameni (atât adulţi, cât şi copii) care învaţă mai repede (sau doar) prin interacţiune cu alţii. Pur şi simplu nu le place, nu le iese singuri. Am cunoscut o mulţime de astfel de cursanţi, „proficient in class”, cu rezultate însă medii la teste sau teme. Pentru astfel de persoane mai ales, alegerea cursurilor de engleză organizate este soluţia ideală.

În clasă, mobilizarea este întotdeauna mai mare. Te concentrezi exclusiv pe engleză pe durata şedinţei, fără întreruperi de telefon care bâzâie (pentru că… da, nu agreăm telefoane sonore în clasă), de gustare, de scos rufele din maşină, de cel-mic-care-trage-de-tine. Ştii la ce mă refer – întreruperile care apar în viaţa cotidiană modernă cam zilnic, orice te-ai apuca să faci.

Dar mai ales şi mai ales, e preferabil să participi la un curs de engleză datorită interacţiunii. Aici poţi vedea nu doar dacă înţelegi tu ceea ce citeşti şi ceea ce auzi, ci şi dacă ceilalţi, chiar şi persoane care nu ştiu bine-bine engleza, recte colegii, te înţeleg pe tine.

Metoda vizionării de filme fără subtitrare

Spune-mi o persoană din acest secol căreia nu îi plac filmele! Cam greu să îţi vină în minte vreun nume, nu? Ei, ca să nu rămână vizionarea lor „timp pierdut”, poţi fructifica orele dedicate filmelor pentru a îmbunătăţi abilităţile tale de înţelegere a limbii engleze. Urmăreşte-le fără subtitrare sau, dacă ai un nivel nu foarte înalt de limbă engleză, urmăreşte-le cu subtitrare în limba engleză, astfel încât să auzi şi să vezi cuvintele simultan. Îmbunătăţire a nivelului garantată în ceva timp!

Şi poţi folosi această metodă şi ca să îţi formezi o rezervă de bancuri şi zicale amuzante, ce te pot salva din multe situaţii stânjenitoare sau te pot face mult mai simpatic în momente cheie. Ca să nu mai zic că s-ar putea să reţii şi nişte replici dibace la îndemână ca să le „serveşti” persoanelor care îţi intră în dizgraţie.

Personaje din Star Wars pe fundal luminos cu stele galbene si portocalii

Articolele de pe net arată că în topul popularităţii pe plan mondial a replicilor din filme sunt:

May the Force be with you! (Star Wars)

I’ll be back! (The Terminator)

Houston, we have a problem! (Apollo 13)

Keep your friends close, but your enemies closer. (The Godfather)

Are we there yet? (Shrek)

Setează-ţi telefonul şi aplicațiile în limba engleză

Nu pare că te-ar ajuta prea mult. Dar „limbajul” folosit de telefoane, de Facebook, de site-urile în engleză conţine în informările, întrebările pe care ţi le pune şi care necesită răspuns multe cuvinte şi exprimări folositoare. Plus că nu ştii niciodată când şi unde s-ar putea să nu mai ai acces la varianta tradusă în română. Să îţi dau un exemplu. 

Dacă setezi Facebook să fie afişat în limba engleză, numai şi numai optiunea de a adăuga o emoţie (un feeling) la postarea ta îţi dă instant acces la o bogăţie de cuvinte ce exprimă stări şi sentimente, ceva care într-un manual s-ar încadra la nivel intermediar-avansat. Şi au şi emoticonuri lângă ele, ca să îţi uşureze înţelegerea! Alt exemplu: aplicaţia Calendar, care îţi dă acces la cuvinte legate de zilele săptămânii şi lunile anului. Sau aplicaţiile legate de previziuni meteo, care te pot învăţa vocabularul legat de vreme.

Detaliu pe meniul unui ecran de telefon in care sunt vizibile iconurile aplicatiilor Calendar, Twitter si Google

Folosește Google când nu știi să traduci un cuvânt

În multe privinţe, tehnica ne-a uşurat viaţa. De exemplu, când mergi într-un oraş străin sau ţară străină, nu trebuie să îţi mai faci griji că nu ştii drumul, numeroasele aplicaţii de navigaţie te ajută!

La fel e şi cu limba engleză, într-o oarecare măsură. Dacă nu ştii un cuvânt sau nu eşti sigur de un cuvânt, fie de sensul său, fie de ortografie, foloseşte Google pentru a-l căuta. E simplu, e la îndemână, poate fi accesat rapid de pe telefon. Încearcă însă să foloseşti site-uri de încredere (pentru traducere din engleză, dicţionare monolingve, cum ar fi Cambridge sau Oxford). Pentru a traduce din română în engleză cuvinte, utilizează direct Google sau Reverso.

Însă nu recomand (nici eu şi probabil niciun alt profesor de engleză) utilizarea aplicaţiilor care (pretind că) traduc texte întregi. Limbajul este ceva foarte deştept, foarte creativ şi foarte, dar foarte specific oamenilor :). Inteligenţa artificială, oricât de super-smart a ajuns astăzi, pur şi simplu nu poate pătrunde toate nuanţele, infinitatea de conotaţii, de implicaţii pe care le transmite omul chiar în cele mai simple fraze. Utilizarea Google Translate este foarte vizibilă pentru orice cunoscător al limbii engleze şi te poate decredibiliza.

Metodele de mai sus combinate te pot ajuta să înveţi engleza repede – cu siguranţă mai repede decât dacă vei folosi doar una dintre ele. Pentru că ele se bazează pe integrarea limbii engleze în rutina ta zilnică sau săptămânală, în momentele de lucru sau de relaxare. Dar ţine minte, strămoşii noştri romani îşi spuneau o vorbă foarte înţeleaptă: Festina lente! (Ca să ajungi repede unde vrei), grăbeşte-te încet! Ca să înveţi engleza repede, acordă timp zilnic micilor activităţi în această limbă!