Absolvenții din Moldova vor sa fie studenți în România

  • 5 iul. 2019, 10:01
  • 1 348
  • 1

Absolventii din Moldova vor sa fie studenti in Romania. Zeci de tineri au mers astazi la un targ cu fel de fel de oferte pentru universitatile de peste Prut. 

Reprezentantii institutiilor au cautat doritori, in special, la economie, inginerie sau transportul naval si feroviar. Iar viitorii studenti au spus ca vor sa invete o meserie, care sa fie...bine platita.

Tinerii pot alege sa faca studii superioare intr-un oras in care sa aiba litoralul la picioare. Universitatea Maritima din Constanta ii atrage pe basarabeni si cu salarii generoase dupa absolvire.

Cristina DRAGOMIR, LECTOR LA UNIVERSITATEA MARITIMA DIN CONSTANTA: -”Absolventii nostri obtin niste salarii foarte atractive, care pornesc de la trei mii de euro si ajung la 10 mii de euro in functia de comandanta.”

Pentru practica pe nava cadetii primesc cate 50 de euro pe zi, iar ulterior avansarea in cariera este rapida. Acestia au oportunitati pentru joburi si pe uscat. Cei atrasi de un salariu cu care pot sa-si indeplineasca visurile, nu au intarziat sa apara.

“Oferte foarte bune. Salariile m-au atras. Medicina sau farmacie alta alternativa ar fi.

Printre standurile la care s-au format cozi este si cel al universitatilor din Bucuresti. Universitatea de Stat, Politehnica si Academia de Studii Economice sunt unele dintre institutiile, pentru care se da marea batalie.

- ”Bucurestiul e mare, dar comunitatea este ca un sat. Avem asociatii care ne unesc, facem evenimente, ne simtim bine. Exista foarte multe oportunitati de angajare.”

Universitatile promit conditii bune in camin, camere dotate cu baie, televizor, frigider si internet gratuit. Dorin este student la Alba Iulia de doi ani. Spune ca in acest an a beneficiat de programul Erasmus, astfel a studiat jumatate de an si in Polonia.

-”La finele simestrului majoritatea basarabenilor iau si bursele de merit, de performanta. Poti sa i-ai si trei burse."

Cei care-si doresc sa fie aproape de casa pot alege Iasiul.

Petronela GHEORGHIU, REPREZENTANT AL UNIVERSITATII ALEXANDRU IOAN CUZA, IASI:

-”Azi venim cu informatii, cu oferta de admitere, depunerea dosarelor se face intr-o perioada fixa. Este admiterea onlin deschisa, tot pachetul de documente il scaneaza si completeaza fisa de inscriere.”

Absolventii, deja cu gandul studenti in Romania, spun ca opurtunitatile de peste Prut sunt de-a dreptul ispititoare. Unii au venit insotiti de parinti.

“Asteptam doar diploma, suntem gata sa inaintam. -Care e directia? -Medicina. Dorul este si o zi daca nu ne vedem, poate intram la Iasi si e mai usor.”

“-Ce cauti anume? -Nivelul de experienta si studiile pe care pot sa mi le ofere.”

-”Studiile si diploma sunt recunoscute peste hotare si vreau sa traiesc intr-o tara din UE.”

Potrivit ambasadorului Romaniei in Republica Moldova, de anul trecut admiterea se face doar online. Din numarul de locuri la buget, distribuite pentru fiecare universitate, administratia institutiei este cea care decide numarul locurilor pentru studentii moldoveni.

Daniel IONITA, AMBASADORUL ROMANIEI IN REPUBLICA MOLDOVA: -”Bursele pentru copiii din Republica Moldova sunt o excelenta oportunitate, o sansa uriasa pe care o au sa studieze in universitati serioase fara sa plateasca taxe.”

In capitala, Targul Universitatilor din Romania va fi organizat si maine, iar pe sase si sapte iulie la Balti si respectiv Cahul.