Vot final pentru proiectul cu privire la redirecționarea profitului BNM

  • 6 mar. 2020, 15:37
  • 746

Parlamentul a votat astăzi, 6 martie, în două lecturi proiectul de lege cu privire la redirecționarea profitului Băncii Naționale a Moldovei.

Astfel, proiectul de lege stabilește mecanismul de distribuire a profitului disponibil al BNM, transmite Știri.md

Dacă capitalul statutar constituie mai puţin de 4,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar al instituției. 

Dacă capitalul statutar constituie de la 4,0% până la 10,0%, din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la majorarea capitalului statutar, iar 50% - la venitul bugetului de stat, iar dacă capitalul statutar constituie mai mult de 10,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.

Totodată, proiectul de lege mai prevede modificarea Legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat.