Sfaturi financiare utile în perioada pandemiei

  • 8 dec. 2020, 17:00
  • 665

Cu toții trecem prin pandemia de Coronavirus, care ne-a modificat considerabil viața. Începând cu școlile și joburile care se desfășoară în mare parte în sfera online și până la închiderea restaurantelor în interior, țara noastră se confruntă cu o situație fără precedent.

Din acest motiv, nu doar domeniul medical a avut de suferit, ci și cel financiar. Pentru a sta liniștit până când această situație neplăcută va lua sfârșit, trebuie să iei în calcul câteva recomandări financiare, care îți vor prinde bine în perioada pandemiei. Află care sunt sfaturile utile de care poți ține cont, din următorul articol.

Pune bani deoparte
În această perioadă delicată, este bine să pui deoparte niște bani. Astfel, creează un fond de rezervă unde să aduni banii pe care nu îi mai cheltui în această perioadă pe transport sau pe ieșirile în oraș.

Un comportament financiar corect implică renunțarea la shoppingul făcut din plictiseală sau din impuls. De pildă, atunci când mergi la supermarket, cumpără doar ce ai trecut pe listă, pentru a reuși să pui și niște bani deoparte. Cumpărăturile în exces nu vor duce decât la expirarea produselor și la risipirea banilor din conturi.

Investește doar în articole de care ai nevoie
Pentru a evita o posibilă criză economică, trebuie să ții cât mai mult de banii de care dispui. Astfel, încearcă să nu faci cheltuieli inutile și să investești doar în obiectele de care ai reală nevoie, în afară de hrană. Laptopul s-a stricat și ai nevoie de el pentru job? Merită să cauți cea mai bună ofertă, astfel încât să te bucuri de un dispozitiv performant.

Pentru că a venit sezonul rece, poți să cumperi și articole vestimentare și încălțăminte care să-ți ofere confort atunci când temperaturile scad. De pe lista ta nu ar trebui să lipsească paltoanele, puloverele pufoase și bocancii rezistenți la apă.
Achită la timp toate facturile
Deși nu este o perioadă benefică pentru nimeni, nu uita să-ți achiți toate facturile și creditele la timp. În caz contrar, riști ca la sumele pe care le ai de plătit să se adauge și altele noi, sub forma unor taxe de penalizare.

În acest fel, îți vei majora cheltuielile fără să-ți dai seama. Pentru a te asigura că nu ai omis plata vreunei facturi, ia-ți o zi pe lună în care să le verifici cu atenție și să le achiți.

Caută și alte surse de venit
Dacă banii pe care îi câștigi în fiecare lună nu îți mai ajung, caută alternative la jobul de zi cu zi. În acest mod, vei reuși să îți suplimentezi veniturile lunare în timpul pandemiei.

De exemplu, dacă ai acumulat suficientă experiență într-un anumit domeniu, poți alege să devii trainer. Vei câștiga bani în plus și le vei împărtăși și altora din experiența ta. Dacă îți plac limbile străine dar nu ai avut ocazia să lucrezi în domeniu, poți alege să faci traduceri pentru diferite firme, astfel încât să iei niște bani în plus.

Încearcă să reduci costurile lunare
Indiferent de situație, analiștii financiari te îndeamnă să-ți reduci cheltuielile, acolo unde este posibil. Ai un card la un supermarket care îți oferă discounturi de fiecare dată când cumperi ceva? Ai primit un cod de reducere pentru un produs care îți trebuie? Profită de toate aceste oportunități. Chiar dacă pe moment nu îți dai seama, la finalul lunii vei vedea că ai făcut alegeri înțelepte și că ai redus cheltuielile.

Pandemia a afectat întreaga lume și a modificat comportamentul financiar al consumatorilor. Ține cont de sugestiile noastre și asigură-te că nu rămâi fără bani în această perioadă.