Rezultatele unui experiment asupra finlandezilor – acestora le-au fost distribuiți masiv bani, pur și simplu

  • 14 mai 2020, 11:16
  • 991

Asistența materială regulată pentru populația din Finlanda nu a dus la creșterea așteptată a ocupării forței de muncă – această cifră s-a îmbunătățit numai în familiile cu copii. 

Acestea sînt rezultatele unui experiment de doi ani privind achitarea cetățenilor șomeri a unui venit necondiționat de bază, interesul pentru care a crescut în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit The Guardian, citând un studiu al Universității din Helsinki. 

Beneficiarii venitului de bază au fost mai mulțumiți de viață, au suferit mai puțin de stres mental și de teama față de viitor decît cei din grupul de control care nu a primit bani. În plus, subiecții au avut o viziune mai pozitivă asupra situației lor economice și au avut mai multă încredere în oameni și instituții publice. Economiștii și sociologii au concluzionat că problemele legate de găsirea unui loc de muncă a cetățenilor neocupați nu au avut legătură cu starea lor financiară, iar venitul de bază a fost o măsură eficientă de sprijin numai pentru persoanele cu o poziție activă de viață. 

Sprijinul financiar lunar de 560 de euro a fost plătit în Finlanda de la 1 ianuarie 2017 pînă la 31 decembrie 2018, fără careva condiții. Venitul de bază nu a fost impozitat. El a fost primit de 2.000 de șomeri aleși aleatoriu dintre cei care au beneficiat de prestații de șomaj în noiembrie 2016 de la Biroul de asigurări sociale Kela.