Moldova va contracta un credit de 52,9 milioane de euro pentru COVID-19

  • 14 mai 2020, 9:41
  • 361

Republica Moldova va contracta un credit de 52,9 milioane de euro, acordat de Agenția Internațională pentru Dezvoltare, pentru implementarea Proiectului Răspuns de urgență la epidemia COVID-19.

Proiectul pentru ratificarea acordului de finanțare a fost aprobat de Guvern în ședința de miercuri, 13 mai, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Resursele sunt destinate procurării echipamentelor de protecție, kiturilor pentru identificarea infecției, ambulanțelor, instruirii specialiștilor, etc. 

Rambursarea creditului urmează să înceapă pe 15 octombrie 2025 și să se încheie pe 15 aprilie 2050.

Guvernul a mai aprobat Planul Național de acțiuni pentru 2020 de implementare a Strategiei naționale pentru ocuparea forței de muncă 2017- 2021. 

Planul de acțiuni conține măsuri de suport pentru diferite categorii de șomeri și măsuri de susținere a agenților economici afectați de criza epidemiologică. În aceste scopuri sunt alocate suplimentar zece milioane de lei pentru măsuri active de ocupare a forței de muncă, bugetul total pentru aceste acțiuni fiind de 60 de milioane de lei. 

Sunt alocate suplimentar 168 de milioane de lei pentru majorarea cuantumului ajutorului de șomaj până la 2.775 de lei atât pentru beneficiarii existenți, cât și pentru persoanele care se înregistrează cu statut de șomer în perioada stării de urgență, deși nu corespund criteriilor de acordare a statutului de șomer. Costul total al Planului de acțiuni constituie 1,508 miliarde de lei.