În Moldova are loc creștere-record a vînzărilor de apartamente

  • 10 apr. 2020, 8:45
  • 10 430

În primul trimestru al anului 2020, în Moldova au fost înregistrate 7354 de vînzări/procurări de apartamente, record absolut pentru perioada ianuarie-martie

Cu toate acestea, vînzările de apartamente din primele trei luni ale anului curent sînt cu 60% mai mari decît în perioadele similare ale anilor precedenți. 

Despre aceasta a declarant economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care, făcînd referire la datele Agenției Serviciilor Publice, a constatat că tranzacțiile pe piața imobiliară din Moldova cresc pentru al 14-lea trimestru consecutiv. 

Potrivit economistului, drept rezultat în valori anuale, piața imobiliară a trecut pentru prima dată de 30 de mii de apartamente anual, înregistrînd în primul trimestru a anului curent 31029 de apartamente vîndute/cumpărate pentru ultimele 12 luni. 

„Acest volum de tranzacții este dublu față de vînzările tradiționale anuale ale Moldovei din ultimii zece ani”, susține Veaceslav Ioniță, reamintind că cota de 20 de mii de apartamente anual a fost depășită în ultimul trimestru a anului 2018. 

Veaceslav Ioniță constată că piața imobiliară continuă să fie concentrată în municipiul Chișinău, acolo unde au loc aproape 80% din toate tranzacțiile cu apartamente. 

Economistul a mai subliniat că numărul de apartamente procurate în ipotecă a înregistrat o ușoară scădere ajungînd la 9,5 mii de apartamente în valoare anuală, comparativ cu 9,7 mii în 2019. Pe fundalul creșterii numărului de tranzacții, cota apartamentelor vîndute în ipotecă a scăzut destul de semnificativ. Astfel, anul trecut, 40% dintre apartamente au fost vîndute prin intermediul creditelor ipotecare, iar în primul trimestru al anului 2020 acest indicator s-a redus cu pînă la 30%. „Oamenii continuă să cumpere tot mai activ apartamente, dar cu un interes mai scăzut față de creditele ipotecare”, susține Veaceslav Ioniță. 

Cu toate acestea, potrivit economistului, băncile oferă tot mai multe oportunități de finanțare pentru cetățeni, iar volumul creditelor ipotecare în februarie 2020 au atins cota de 6,5 miliarde de lei, record absolut pentru sistemul bancar.

În același timp, și portofoliul de credite pentru ramura construcțiilor din sistemul bancar a ajuns la cota sa miximă de 18% record istoric absolut. Precedentul record a fost înregistrat în 2008, cînd băncile au oferit ramurii construcțiilor 14,7% din totalul creditelor. 

Veaceslav Ioniță a mai atras atenția și la faptul că, deși piața imobiliară este în creștere deja pe parcursul a 3,5 ani, prețul la apartamente rămîne relativ constat. În 2019 a fost înregistrată o ușoară creștere a prețului, în vară, dar acum prețul s-a reîntors la nivelul începutului anului 2019. În prezent un apartament de 70 m2 în municipiul Chișinău costă în mediu 36,2 mii euro, ceea ce este cu 1,1 mii euro mai puțin decît în vara anului 2019. 

Potrivit economistului, datorită prețului stabil și creșterii veniturilor în euro ale cetățenilor moldoveni, efortul financiar pentru procurarea unui apartament este în continuă scădere. În primul trimestru, pentru prima dată în istoria țării, el a coborît sub nivelul de opt ani. Astfel, în prezent pentru procurarea unui apartament de 70 m2 în municipiul Chișinău este nevoie de 7,9 salarii medii anuale. Media europeană este de 6,9 salarii anuale pentru procurarea unui apartament. 

În concluzie, economistul constată că piața imobiliară și în 2020 rămîne atractivă pentru tranzacții și speră că această criză dictată de COVID-19 nu va avea un impact major asupra pieței imobiliare.