COVID-19 în Moldova: Companie aeriană, amendată cu 50.000 de lei

  • 20 mar. 2020, 14:13
  • 537

Compania aeriană „Fly One” SRL a fost amendată cu 50.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice.

Potrivit unui comunicat emis de Poliția de frontieră, cu ruta Sharm-El-Sheikh – Chișinău, compania aeriană „Fly One” SRL a adus în Republica Moldova doi cetățeni ai Ucrainei la data de 18 martie, când a efectuat un zbor charter, cu scopul de reîntoarcere a cetățenilor moldoveni, aflați la odihnă în Egipt, transmite Știri.md.

Astfel, pentru încălcarea depistată, în privința companiei aeriene a fost întocmit proces-verbal cu privire la contravenție în baza art.761 alin. (1) Cod Contravențional „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică”.

Amintim că în conformitate cu decizia Comisiei, din 17 martie curent, a fost sistat traficul aerian prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, indiferent de direcție intrare sau ieșire din Republica Moldova. 

Însă a rămas posibilă efectuarea unor zboruri private/charter, pentru a permite autorităților din Republica Moldova, dar și altor state, de a evacua cetățenii săi din zonele afectate de noul Coronavirus.

Totodată, începând cu data de 17 martie 2020, se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat a cetățenilor străini pe sensul de intrare în Republica Moldova. 

Această restricție nu se referă la cetățenii străini și apatrizii domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară, conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren. La fel, excepție fac membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internațional și membrii de familie ale acestora. Intrarea în Republica Moldova a altor categorii de cetățeni străini se va autoriza urmare a coordonării cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.