CNAM: 37.000 de oameni și-au plătit polița medicală în primele două luni

  • 9 mar. 2020, 13:33
  • 501

În primele două luni ale anului curent, peste 37 de mii de persoane au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

Cifra este în creștere cu circa patru mii față de aceeași perioadă a anului trecut, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) menționează că, din numărul total de plătitori, peste 24 de mii au beneficiat de reduceri în proporție de 50% din valoarea primei. Este vorba despre fondatorii de întreprinderi individuale, arendași, arendatori, deținătorii de patentă, alți cetăţeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern.

În anul curent, se atestă o creștere considerabilă a numărului de cetăţeni care au plătit asigurarea medicală prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay. Numărul celor care au achitat, în lunile ianuarie-februarie 2020, prin MPay este de aproape 14 mii, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul total al plătitorilor de primă în sumă fixă.

Alte aproape 12 mii de persoane, proprietari de teren agricol, au beneficiat de reduceri de 75% la achitarea primei.

În același timp, peste 800 de cetăţeni au achitat prima de asigurare fie cu reduceri de 60%, fie valoarea integrală a primei.

Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă constituie în anul curent 4.056 de lei. Reducerile de 50%, 60% și 75% sunt valabile până pe 31 martie inclusiv.

Pentru salariați, prima de asigurare obligatorie de asistență medicală este de 9% (4,5% plătește angajatorul și 4,5% salariatul).