Care sunt job-urile care ar putea dispărea după pandemie

  • 11 dec. 2020, 16:41
  • 2 785
  • 1

În timp ce multe dintre job-uri au cunoscut o perioadă de pauză în timpul pandemiei, unele s-ar putea să dispără cu totul, mai ales după apariția unui vaccin, scrie forbes.com.

Potrivit Raportului Glassdoor’s Workplace Trends 2021 ofertele pentru locuri de muncă discreționare (unele, chiar din sănătate) au scăzut dramatic în timpul pandemiei. Unul dintre exemple este dat de postul de audiolog, pentru care ofertele s-au diminuat cu până la 70%.

În plus, job-uri precum cel de optician sau de fizioterapeut au cunoscut scăderi de până la 60%.

Nici în segmentul administrativ lucrurile nu sunt mai roz. Ofertele pentru organizatorii de evenimente au scăzut cu până la 70%, fiind cel de-al doilea loc de muncă cel mai expus dispariției.

Și job-uri precum secretară, asistent resurse umane sau recepționer se află în pericol.

În mod surprinzător, posturile pentru lucrătorii din serviciile personale au scăzut, de asemenea. Consultanții în frumusețe au fost printre cei mai afectați, cu până la 53% scădere. Și locurile de muncă pentru valeți s-au diminuat cu 51%.

”Sunt job-uri asupra cărora COVID-19 decide. Oameni nu se vor întoarce într-un salon de înfrumusețare, spre exemplu, fără ca lucrurile să fie în regulă din punct de vedere pandemic”, a declarat Andrew Chamberlain, economistul Glassdoor.

În mod cert, aceste job-uri nu vor dispărea toate deodată după pandemie, însă vor fi afectate în piața muncii.

Cu toate acestea, Chamberlain este de părere că unele job-uri vor dispărea odată ce amenințarea COVID nu va mai exista. Un exemplu este asistentul administrativ sau secretara. Multe dintre activitățile acesteia au fost digitalizate, prin urmare nevoie de resursă umană este cu mult diminuată.

Veștile bune? Angajatorii din industriile din prima linie, care au angajat pe tot parcursul pandemiei vor putea să își reducă efectivele în 2021. Ofertele de locuri de muncă pentru lucrătorii din depozit au crescut cu 174% față de anul trecut. Și

Job-urile considerate cel mai puțin expuse la risc sunt cele care pot efectuate și de acasă, cum ar fi reprezentanții serviciilor pentru clienți și specialiștii IT. Cu toate acestea, cei care lucrează pentru companii care au adoptat aranjamente de lucru la distanță sau hibride ar putea vedea modificări de natură salarială.

Și cu toate acestea, este de așteptat ca unii dintre angajatori să resusciteze avantajele muncii de la birou, mai ales, după o perioadă în care toată lumea a fost izolată în case.