BNM a aprobat măsuri de susținere a beneficiarilor de credite bancare

  • 18 mar. 2020, 12:19
  • 663

Banca Națională a Moldovei (BNM) a aprobat măsuri de susținere a persoanelor fizice aflate în dificultate de plată pentru creditele contractate, în condițiile stării de urgență, transmite Noi.md. 

Astfel, potrivit băncii centrale, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a emis, pe data de 17 martie 2020, o hotărîre prin care permite băncilor licențiate gestiunea flexibilă a obligațiilor de plată a persoanelor fizice aflate în dificultate de plată pentru creditele contractate, în condițiile stării de urgență. 

Hotărîrea facilitează acordarea de către băncile licențiate a unor înlesniri la plata pentru creditele existente ale persoanelor fizice, până pe 31 mai 2020. 

Aceste măsuri vor putea fi aplicate în mod selectiv și individual de către bănci, conform propriilor capacități, reglementări și prevederi contractuale. În același timp, decizia BNM determină necesitatea gestionării prudente de către bănci a tuturor riscurilor în vederea menținerii stabilității sectorului bancar și protejării deponenților. 

Potrivit BNM, modificarea pînă la 31 iulie 2020 a termenelor de scadență a plăților și/sau a sumelor plăților la aceste credite nu va avea ca efect clasificarea lor într-o categorie mai dură decît cea existentă la data adoptării prezentei hotărîri. 

Decizia nu se referă la creditele noi acordate în perioada menționată. 

Persoanele fizice care își pot onora în continuare creditele, în special prin modalitățile de plată la distanță, sînt încurajate să o facă. 

Banca Națională menționează că băncile licențiate din Republica Moldova dispun de suficiente lichidități și capital, sînt solide și stabile.