Băncile oferă mai multe înlesniri clienţilor pentru perioada de urgență

  • 19 mar. 2020, 10:56
  • 501

Mai multe bănci comerciale au adoptat o serie de măsuri menite să reducă din povara financiară a clienţilor în această perioadă.

Până în 31 mai clienţii pot să nu plătească rata creditelor şi dobânzilor, fără să fie penalizaţi. Plăţile nu sunt îngheţate, ci doar amânate, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Modificările au fost făcute după ce BNM a aprobat mai multe măsuri, în condiţiile stării de urgenţă naţională, provocată de noul tip de coronavirus.    

De înlesniri vor beneficia şi peste 40 de mii de persoane fizice care au împrumuturi la Moldindconbank. Reprezentanţii instituţiei ne-au spus că, ulterior, se va discuta cu fiecare client în parte pentru a stabili metoda de rambursare a restanţelor. Totodată, pentru această perioadă nu vor fi puse penalităţi. 

"Decizia dată se extinde asupra tuturor produselor de creditare oferite de către Moldindconbank şi anume la cardurile de credit, overdraft de carduri salariale, creditele de nevoi personale, credite investiţionale, precum şi creditul imobiliar de achiziţie", a comunicat directorul pe vânzări de la Moldindconbank, Igor Stratan.

Şi Moldova Agroindbank a decis amânarea plăţilor pentru ratele creditelor şi dobânzilor, inclusiv cele ipotecare.   

"Nu se vor aplica niciun fel de penalităţi pentru amânare. În iunie, clientul va avea opţiunea fie să achite sumele acumulate pentru rate şi dobânzi, fie să depună o cerere la bancă şi să modifice graficul de rambursare a creditului. Nici pentru modificarea graficului nu se va percepe comision", a afirmat şeful direcţiei PR de la Moldova Agroindbank, Victoria Koroli.

Acelaşi lucru l-a anunţat şi Fincombank. Într-o postare pe Facebook, instituţia bancară spune că a decis condiţii preferenţiale pentru creditele acordate persoanelor fizice. 

Până la sfârşitul verii nu vor fi percepute amenzi şi penalităţi, iar pentru plăţile acumulate va fi posibilă prelungirea graficului de achitare, fără ca banca să perceapă comisioane. 

Fincombank mai menţionează că pentru împrumuturile acordate antreprenorilor, decizia va fi ulterior comunicată clienţilor.

Pe de altă parte, PR managerul de la Mobiasbanca ne-a spus că, deocamdată, instituţia pe care o reprezintă nu a luat vreo hotărâre referitor la această situaţie. Iar reprezentanţii Victoriabank anunţau acum două zile că au decis să ofere o vacanţă de plată de două luni pentru creditele de până la 150 de mii de lei.