Cum sa iti realizezi un CV de 10 daca nu ai experienta profesionala?

  • 22 feb. 2018, 11:16
  • 1 859

Stim ca nu este usor sa iti creezi un CV atunci cand esti la inceput de cariera, cand ai experienta profesionala putina (joburi part-time pe timpul verii) sau deloc si nu stii care ar fi lucrurile pe care ar trebui sa le accentuezi pentru a te asigura ca obtii jobul dorit. Ce conteaza mai mult in CV-ul unui junior – experienta profesionala sau educatia?

Creeaza un CV care este relevant pentru jobul la care aplici

Insereaza informatii care „te recomanda” pentru jobul respectiv (activitati din experienta ta care au legatura cu pozitia la care aplici). Noi iti recomandam sa incluzi cursurile de la facultate, studiile sau orice alt lucru care poate fi relevant domeniului in care vrei sa lucrezi (training, scoli de vara, conferinte, work-shop-uri). In plus, studiile vor arata ca esti interesant de subiectul respectiv si ti-ai dori o cariera in domeniu.

Sfatul nostru pentru juniori este sa se expuna inca din facultate la cat mai multe experiente business care sa ii scoata din zona de comfort si care sa le ofere un mediu in care sa isi imbunatateasca soft skill-urile mentionate sus – internship-uri, experiente Work&Travel, voluntariat.”, recomanda Ligia Badea, Recruitment and Employer Branding Lead, EY Romania.

Ai grija ca informatia sa reflecte competentele tale

Este foarte important sa stii sa iti autoevaluezi competentele cat mai bine si sa inserezi in CV doar acele elemente care stii ca pot fi dovedite fie prin certificari sau prin nivelul tau de cunoastere. De exemplu, in cazul competentelor lingvistice, daca mentionezi ca ai un nivel de cunoastere de C1, cunostintele tale trebuie sa se ridice la valoarea acestuia.

Mentioneaza specializarea facultatii

Mentioneaza specializarea facultatii, cursurile pentru care aloci mai multa atentie si cele care te-au ajutat sa acumulezi informatii in domeniul dorit. Nu ezita sa mentionezi si situatiile in care ai obtinut rezultate extraordinare, burse de merit sau proiecte de cercetare in care te-ai implicat. De asemenea, daca ai obtinut bursa Erasmus, detaliaza experienta, domeniul si care sunt informatiile pe care le-ai acumulat sau proiectele in care te-ai implicat pe parcursul experientei.

13,60% dintre companiile respondente in cadrul Raportului Hipo afirma ca specializarea de la facultate sau masterul urmat reprezinta unul dintre criterii cele mai importante in selectia si recrutarea candidatilor pentru pozitii de JUNIORI.

Sa fie onesti in CV-urile pe care le trimit firmelor. Atunci cand identifica forma CV-ului sa tina seama carui tip de industrie se adreseaza.„, recomanda Sorina Bradea, Managing Partner Thomas Romania.

Profita de inceputul anului pentru a te dezvolta si pentru a da startul carierei tale. Daca vrei sa afli mai multe sfaturi de la specialisti si ce greseli ar trebui sa eviti in procesul de recrutare, dar si cum vor evolua salariile in 2018 si ce abilitati ar trebui sa iti dezvolti descarca Raportul Hipo – Piata fortei de munca in 2018.