Cele mai bune joburi pentru persoanele introvertite

  • 7 iun. 2021, 9:50
  • 1 492

Unele joburi sunt potrivite pentru anumite tipuri de personalități. Este important să potrivești ceea ce faci în fiecare zi cu personalitatea ta.
În 1960, un psiholog a creat o hartă aproape universal acceptată a șase tipuri ocupaționale bazate pe personalitate. Include șase trăsături cheie: realist, investigativ, întreprinzător, convențional, artistic și social. La urma urmei, persoanele introvertite și cele extrovertite atrag energia din diferite locuri - extrovertiții de la alți oameni, introvertiții din timpul petrecut singuri. Care sunt cele mai bune joburi pentru persoanele introvertite? Iată câteva pe care ar trebui să le ia acestea în considerare!

Care sunt cele mai bune meserii pentru persoanele introvertite?

Arhitect sau constructor

Cercetările arată că persoanele introvertite sunt realiste și investigative. Tipului realist tinde să-i placă activitățile fizice, cum ar fi construirea de obiecte cu unelte sau mașini, pregătindu-l pentru o carieră în care își va folosi mâinile și mintea pentru a finaliza proiectele.
Există șanse mici să găsești un introvertit realist ca solist al unei trupe, dar s-ar putea să lucreze în continuare cu oamenii, doar că în moduri diferite. Aptitudinile fizice sunt importante pentru el, apreciind lucrurile practice și utile pe care oamenii le pot atinge și vedea.

Liber profesionist

O zi întreagă petrecută cu un proiect de design sau cu manuscrise de 10.000 de cuvinte ar putea părea o pedeapsă pentru un extrovertit, însă o persoană introvertită va înflori în acest caz. Tinde să fie atrasă mai mult de poziții care au un element al singurătății, cum ar fi contabilitatea, ingineria, scrisul sau conducerea camioanelor. Unele cercetări au constat că două treimi din informaticieni sunt introvertiți.

Veterinar sau grădinar

Poate că introvertiților nu le place să lucreze cu oameni, dar nu este neobișnuit ca aceștia să lucreze cu plante sau cu animale. Introvertiții realiști preferă ocupațiile care le permit să lucreze în aer liber.

Om de știință, matematician sau consilier financiar

Latura investigativă a introvertiților înflorește și în cercetarea științifică. Abilitățile lor matematice și capacitatea de a analiza și de a rezolva puzzle-uri sunt importante pentru aceștia.

Apreciază dezvoltarea cunoștințelor științifice. Lucrările de laborator și programarea sunt perfecte pentru introvertiți, deoarece aceste poziții sunt adesea solitare, fără a cere un contact prea mare cu alți oameni.

Manager

Ar fi logic ca o persoană carismatică și sociabilă să fie la conducerea unei companii, nu? Se pare că acest lucru nu este neapărat adevărat. Un studiu realizat pe parcursul a 10 ani, care a studiat peste 17.000 de manageri, a constatat că introvertiții au mai multe șanse să depășească așteptările unui consiliu și ale investitorilor. Unii cercetători sugerează că un lider introvertit știe să asculte și este mai receptiv la sugestii decât un extrovertit.

Adesea, locurile importante de muncă sunt influențate de abilitățile sociale, nu de tipul de personalitate. Extrovertiții au un avantaj. Aceștia au mai multe șanse să obțină poziții de conducere decât introvertiții. Însă introvertiții cu abilități sociale au la fel de multe șanse să obțină jobul dorit și să aibă o poziție de lider. Trebuie doar să își exerseze abilitățile de vorbit în public, de creat relații cu persoanele din branșă.