7 joburi bine plătite pentru care nu ai nevoie de studii superioare

  • 13 ian. 2018, 12:48
  • 4 245

Crezi că doar studiile superioare îți pot asigura un job bine plătit? Acest articol te va convinge că și fără facultate poți avea un salariu foarte bun. Joblist.md a selectat câteva profesii pentru care nu ai nevoie de studii superioare, dar care îți pot aduce un venit destul de mare. Desigur că și în aceste cazuri este nevoie de pregătire sau de anumite abilități, însă le poți obține de sine stătător sau cu ajutorul unor cursuri pregătitoare.

1.Controlor de trafic aerian

Meseria de controlor de trafic aerian se află în topul celor mai bine plătite profesii din Republica Moldova și pentru aceasta nu ai nevoie de studii superioare. Totuși implică multă atenție și responsabilitate, iar cei care vor să dirijeze zborurile avioanelor trebuie să treacă o perioadă de formare.

2. Însoțitor de board

Ca să nu plecăm departe de domeniul aviatic, îți propunem un alt post care te va ține la kilometri distanță de pământ, cel de steward sau stewardesă. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești sunt vorbirea fluentă a limbii engleze, aspect fizic plăcut și stare de sănătate foarte bună. În rest, nu-ți rămâne decât să savurezi călătoriile lungi și noile țări în care vei zbura.

3. Somelier

Ți-ai imaginat vreodată activitatea ta de bază să fie degustarea vinurilor, iar plus la asta să-ți aducă și venit? Somelierii asta, de fapt, și fac. Chiar dacă pe site-urile de recrutare sunt rar întâlnite aceste posturi vacante, restaurantele cu renume au nevoie de aceste persoane pentru a recomanda clienților un vin potrivit felurilor de mâncare. Un somelier poate lucra în echipe de vânzări ale vinurilor, în restaurante, la producător sau chiar ca freelancer.

4. Web designer

Fiecare companie tinde să fie cât mai vizibilă în mediul online, iar site-ul este cartea de vizită a acesteia. De aici vine și popularitatea crescândă a funcției de web designer, anume această persoană elaborând conceptul vizual al site-ului. Pentru a practica această profesie nu este neapărat să ai studii superioare, experiența și creativitatea fiind cele care contează, iar salariul îl poți majora considerabil în doar câțiva ani.

5. Game tester

Dacă ești pasionat de jocurile online și petreci o groază de timp în fața calculatorului, poți scoate chiar și profit din asta. Game tester este o altă activitate care îți poate aduce bani fără să ai studii. Aici contează abilitatea ta de a mânui personajul din joc și de a observa toate neregulile din parcursul acesteia.

6. SMM

Și rețelele de socializare pot deveni platforme care să-ți aducă bani. Asta în cazul în care îți place să fii activ pe facebook, twitter sau instagram și te angajezi în cadrul unei companii pentru ca să o faci cât mai vizibilă în spațiul online. Pentru a fi un Social Media Marketing bun ai nevoie de câteva cursuri sau treninguri de calitate pentru a afla câteva secrete, în rest, bazează-te pe simțurile tale.

7. Ghid turistic

Pentru a deveni un ghid turistic nu este obligatoriu să termini facultatea de turism. Poți povesti oamenilor despre anumite locuri istorice și fără studii superioare. Important este să treci cursurile pregătitoare și să știi informația în detaliu, pentru a putea răspunde la orice întrebare din partea vizitatorilor. Mai mult ca atât, mereu te vei afla într-un mediu inedit cu o semnificație aparte.

Acestea sunt doar câteva dintre profesiile pe care poți să le deprinzi fără a însuși domeniul respectiv la universitate. Mai multe meserii, dar și oportunități de angajare pentru activitățile menționate mai sus, le găsești pe Joblist.md. Iar dacă nu găsești jobul tău de vis pe site, completează CV-ul și astfel vei avea șansa să fii observat de angajatori și să obții serviciul pe care îl dorești.