10 idei de afaceri pe timp de vară

  • 25 iun. 2019, 10:46
  • 2 216

Dacă ai un spirit antreprenorial, dar încă nu ai găsit o idee inovatoare, poți profita de sezonul estival și oportunitățile de business pe care ți le oferă. Găsește mai jos zece idei de afaceri pe timp de vară pentru care nu ai nevoie de bani mulți.

Ideile de afaceri sezoniere au avantajul că sunt puține șanse de a eșua și nici nu sunt costisitoare. Dacă tot suntem în plină vară, nu ai cum să dai greș cu un stand de răcoritoare sau articole pentru plajă. În același timp, unele afaceri le poți menține pe tot parcursul anului, chiar dacă vor aduce venituri mai mici. Iată zece idei de afaceri pe timp de vară pentru care nu ai nevoie de bani mulți.

Food truck

Afacerile de tip food truck devin tot mai populare în România, fiind organizate chiar și festivaluri cu tematică de street food. Poate fi o idee de afacere bună pe care să o pornești vara întrucât nu necesită costuri la fel de mari precum în cazul unui restaurant și oferă o experiență mai autentică, diferită de ceea ce eram obișnuiți până acum când venea vorba de mâncat în oraș. Cele mai populare opțiuni pentru un food truck sunt burgerii, clătitele sau, mai nou, cartofii prăjiți. Totuși, înainte să pornești o astfel de afacere, trebuie să te asiguri că te-ai pus la punct cu ce este product market fit și vii cu ceva nou, pentru care oamenii ar renunța la confortul din restaurantele clasice.

Butic cu articole de plajă

Odată cu deschiderea sezonului estival, nu ai cum să dai greș cu un butic cu articole de plajă. Gama de produse pe care le poți avea în comercializare poate fi una destul de largă, pornind de la ochelari de soare, costume de baie, șlapi și pălării, până la mingi, șezlonguri, prosoape și terminând cu creme, încărcătoare pentru telefon sau produse de igienă.

Instalare aer condiționat

Chiar dacă nu te pricepi tu la instalarea aparatelor de aer condiționat, poți angaja specialiști în domeniu, iar tu o să te fii cel care se ocupă de găsirea clienților, trimiterea instalatorilor la domiciliu și echiparea corespunzătoare. Aceasta idee de afacere cu instalare de aer condiționat poate fi una destul de profitabilă vara.

Tururi ghidate

Fie că ești localnic, fie că locuiești de mult timp în zonă și ai aflat tot ce are de oferit inedit, dacă îți place să iei orașul la pas și să povestești oamenilor despre ceea ce te impresionează, poți să organizezi faci pe ghidul și să organizezi tururi ghidate pentru străini. În perioada caldă a anului numărul turiștilor crește semnificativ, iar tu poți profita pe seama asta și să faci o mică afacere. Îl poți considera un fel de freelancing, fiind o activitate pe care să o faci atunci când dispui de timp.

Stand cu limonadă/ înghețată

Aceasta este una dintre ideile de business clasice, dar a devenit așa pentru un motiv. Poate fi ușor de pus în practică, nu ai nevoie de un buget mare și nici nu ai nevoie de cunoștințe tehnice sau de business. În schimb, poate fi o rețetă de succes pentru sezonul estival. Dacă vrei să îl duci la un alt nivel, poți să-ți iei licență ca să vinzi alcool și să instalezi chiar o mică terasă unde adulții pot să se bucure de băuturi în zilele fierbinți de vară.

Stand cu smoothie-uri

Din aceeași categorie de idei de afaceri pentru vară este și standul cu smoothie-uri. Acestea pot fi foarte versatile datorită ingredientelor care intră în combinația acestora. În plus, acum este o înclinație spre consumul de produse sănătoase și poți profita de această oportunitate pentru business. Vara este sezonul fructelor și legumelor proaspete, așa că nu va fi greu să găsești furnizori de produse bio, chiar românești.

Coșuri de picnic

Vara este perioada în care familiile, prietenii și cuplurile preferă să meargă la picnic, care poate fi oriunde în natură: în pădure, într-o câmpie sau chiar într-un parc din centrul orașului. De cele mai multe ori se merge pentru o bună bucată de zi, așa că un coș de picnic este mai mult decât binevenit. Îl poți echipa cu toate tacâmurile necesare, iar în funcție de preferințele clienților, ai putea chiar să le și pui mâncarea în coș, ca să nu-și mai facă ei griji, și să îl livrezi acasă, mai ales că sunt servicii, care livrează orice, și nu ar trebui să îți faci tu griji pentru logistică.

Divertisment la petreceri

În aceeași ordine de idei, petrecerile în aer liber pe timp de vară oferă o mulțime de oportunități pentru antreprenori. Dacă ai orice fel de abilități speciale legate de industria de divertisment, legat de comedie, muzică sau chiar jonglerie, îți poți oferi serviciile de divertisment la petreceri. Activitățile de clovn sau animator la petreceri pentru copii sau interpret de muzică live la nunți, opțiune din ce în ce mai populară, te pot ține ocupat în lunile de vară.

Tricouri personalizate

Dacă vrei să pornești o mică afacere în industria confecțiilor, poți lua în calcul această idee de business. Partea bună este că deși oamenii poartă mai des tricouri vara, nu vei rămâne fără clienți nici în altă perioadă a anului. 

Instructor de sporturi acvatice

Mulți dintre turiștii care merg vara pe litoral vin pentru mai multe zile, iar statul pe șezlong poate deveni plictisitor de la un punct încolo, așa că sunt în căutare de activități distractive. Dacă te simți și tu în mare ca peștele în apă, ai putea să pornești o mică afacere din a le preda altora instrucțiuni de bază pentru înot, surfing sau schi nautic. Partea bună este că nu ai nevoie de multe echipamente, pentru că oricum nu ai putea preda multor clienți în același timp, așa că poate fi o idee de afacere de vară pe bani puțini spre deloc.