1 Mai, Ziua Muncii. Care este originea sărbătorii

  • 1 mai 2019, 11:23
  • 2 249

1 Mai, Ziua Muncii, este sărbătorită în mai multe țări de pe glob, inclusiv în Republica Moldova, această zi fiind declarată liberă.

La iarbă verde, în excursii sau acasă, de 1 Mai avem dreptul să ne odihnim cum ne poftește inima, dar ce semnificație are această zi și de unde a început totul?

La originea sărbătorii de 1 Mai, stă o mișcare a sindicaliștilor din Chicago care au cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore. Pe data de 1 mai 1886, în Chicago, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei au ieșit în stradă și au cerut introducerea unei rezoluții care stipula că: „ziua legală de muncă să constituie 8 ore”. 

În acea zi, pe străzile din Chicago au ieșit în jur de 90.000 de oameni, dintre care aproximativ 40.000 erau în grevă. 

În următoarele 3 zile, protestele au prins amploare iar numărul manifestanților a crescut considerabil, astfel încât forțele de ordine au intervenit. Pe 3 mai patru muncitori au fost uciși iar alții răniți. În seara aceleiași zile a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket din Chicago. Spre poliție a fost aruncată o bombă și 66 de polițiști au fost răniți – 7 au murit ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind în jur de 200 de persoane, dintre care mai mulți au decedat. 

Greva de la Chicago și apoi din toată America s-a încheiat cu reducerea numărului de ore muncite într-o zi, la 8 ore. Doi ani mai târziu, social–democrații afiliați la așa–numita Internațională a ll–a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internațională a muncitorilor. În perioada care a urmat, pe 1 mai au avut loc anual demonstrații în Statele Unite, în majoritatea țărilor europene, în Chile, Peru și Cuba. După 1904, Federația Americană a Muncii s-a dezis cu totul de 1 mai, celebrând în schimb Labor Day („Ziua Muncii”) anual, în prima zi de luni a lui septembrie.  Cu toate acestea, în Europa și în alte țări din lume, această dată a rămas să fie Ziua Muncii, amintind de jertfa muncitorilor care și-au dat viața pentru obținerea unor condiții de muncă mai decente. 

Printre țările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se află Germania, Belgia, Croația, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong ş.a. 

În Australia, Elveția și Statele Unite ale Americii ziua de 1 Mai nu este sărbătorită. 

Având în vedere că în acest an Paștele se va sărbători pe 28 aprilie, Guvernul Republicii Moldova a stabilit ca data de 30 aprilie 2019 să fie zi liberă pentru salariații din sectorul bugetar, angajații beneficiind astfel de o mini-vacanță (27 aprilie - 1 mai).