Indemnizațiile de concediu medical: perioada pentru care se calculează

  • 9 mar. 2019, 12:55
  • 9 372
  • 1

Am auzit că în anul acesta se schimbă modalitatea de calculare a indemnizațiilor de concediu medical și a celor pentru îngrijirea copilului. Care este această modalitate?
Elena Dimitrova, Chișinău

Într-adevăr, conform Legii pen­tru modificarea Legii nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru in­capacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări socia­le, începând cu 1 iulie 2019, se va modifica modalitatea de calcu­lare a indemnizațiilor, după cum urmează.

În primul rând, se va schimba baza de calcul al indemnizațiilor de asigurări sociale, stabilită în art. 7 din Legea 289/2004.

Astfel, baza de calcul al in-demnizațiilor (pentru incapaci­tate temporară de muncă pricinuită de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă; pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină); de maternitate; pen­tru îngrijirea copilului bolnav și în legătură cu protezarea ortopedi­că) o va constitui și în continuare venitul mediu lunar asigurat re­alizat pe parcursul a 12 luni ca­lendaristice premergătoare lunii în care s-a produs riscul asigurat, venit din care au fost calculate și achitate contribuții individuale de asigurări sociale.

Totodată, în cazul lipsei inte­grale a venitului asigurat la toate unitățile în unele și aceleași luni calendaristice sau în toate lunile din perioada ultimelor 12 luni ca­lendaristice incluse în calcul, aces­te luni se vor substitui cu același număr de luni calendaristice con­secutive imediat premergătoare perioadei incluse în calcul în care s-a realizat venit asigurat. Perioa­da de substituire este de cel mult 36 de luni calendaristice conse­cutive.

Indemnizațiile pentru incapaci­tate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA sau de o maladie oncologică se vor stabili indiferent de durata stagiului de cotizare.

În cazul persoanelor asigurate care îndeplinesc condițiile pen­tru stabilirea indemnizațiilor, dar pentru care va lipsi baza de calcul, la stabilirea indemnizațiilor speci­ficate mai sus, baza de calcul o va constitui 35% din salariul mediu lunar prognozat, stabilit de Gu­vern, pentru anul în care s-a pro­dus riscul asigurat. Pentru anul 2019, salariul mediu prognozat constituie 6975 de lei.

Baza de calcul al indemnizației pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani o va constitui, de asemenea, veni­tul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii nașterii co­pilului. Lunile calendaristice ale concediului prenatal se vor sub­stitui cu același număr de luni calendaristice imediat premergă­toare perioadei incluse în calcul.

În cazul în care asiguratul, pe parcursul celor 12 luni calendaris­tice premergătoare lunii în care a survenit riscul asigurat, nu a rea­lizat venit asigurat din motiv de concediu de maternitate şi/sau concediu pentru îngrijirea copi­lului până la împlinirea vârstei de trei ani, cuantumul indemnizației de maternitate şi al indemnizației lunare pentru creșterea copilului se va stabili din baza de calcul în al cărei temei s-au calculat aceste indemnizații pentru copilul pre­cedent, inclusiv în cazul în care a beneficiat de anumite plăți unice pe parcursul acestor concedii.

Baza de calcul al indemnizației de maternitate pentru femeile asi­gurate, precum și al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, de SIDA sau de o maladie onco­logică ce nu se încadrează în nici una dintre condițiile generale de stabilire a indemnizațiilor (stagiu total de cotizare de cel puţin trei ani sau de cel puțin nouă luni în ultimele 24 de luni) o va consti­tui 35% din salariul mediu lunar prognozat pentru anul în care s-a produs riscul asigurat.

De asemenea, și  în cazul per­soanelor asigurate pentru care lipsește baza de calcul la stabi­lirea indemnizațiilor (pentru in­capacitate temporară de muncă pricinuită de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă; pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină); de maternitate; pen­tru îngrijirea copilului bolnav și în legătură cu protezarea ortopedi­că), baza de calcul o va constitui 35% din salariul mediu lunar pro­gnozat, stabilit de Guvern, pentru anul în care s-a produs riscul asi­gurat.

Este necesar de menționat faptul că se exclude restricția de acordare a indemnizației pentru incapacitate temporară de mun­că de până la 30 de zile în cur­sul unui an calendaristic pentru asigurații cu contract individual de muncă pe durată determina­tă ce nu depășește un an, inclusiv celor angajați la lucrări sezoniere.

Începând cu 1 iulie anul cu­rent, asigurații cu contract in­dividual de muncă pe durată determinată ce nu depășește un an, inclusiv cei angajați la lu­crări sezoniere, vor beneficia de dreptul la indemnizații ca toți asigurații. Excepție făcând doar șomerii. Șomerilor, în perioada de acordare a ajutorului de șomaj, indemnizația pentru incapaci­tatea temporară de muncă se va acorda pentru o perioadă de până la 30 de zile în cursul unui an calendaristic.

Important este faptul că, în­cepând cu 1 iulie 2019, asigurații vor avea dreptul la indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav şi în timpul concediului de odihnă anual.

Se modifică și modalitatea de calculare a indemnizației pentru incapacitate temporară de mun­că din mijloacele angajatorului. Astfel, începând cu 1 iulie 2019, cuantumul lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă plătite din mijloacele angajatorului se vor stabili, in­diferent de stagiul de cotizare al angajatului, în proporție de 75% din salariul mediu al acestuia, de­terminat în modul stabilit în Ho­tărârea Guvernului privind modul de calculare a salariului mediu, nr. 426 din 26.04.2004.

Începând cu 1 iulie 2019, în ca­zul sarcinilor cu trei şi mai mulți feţi, îndemnizația de maternitate se va acorda la termenul de 24 de săptămâni de sarcină pe o perioa­dă de 182 de zile calendaristice.

Soția care se află la întreținerea soțului asigurat va beneficia și în continuare de indemnizație de maternitate, dacă la data acordă­rii concediului de maternitate nu va fi angajată în câmpul muncii, fără a se confirma prin carne­tul de muncă sau prin declarația scrisă pe proprie răspundere că nu realizează venit asigurat și nu este persoană asigurată de riscul respectiv.

Mama sau tata care, după acordarea concediului pentru îngrijirea copilului, îşi reia activi­tatea, se angajează, desfășoară activități în scopul obținerii de venit sau demisionează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului are dreptul la indemnizație lunară pentru îngrijirea copilului. Această pre­vedere a legislației întră în vigoa­re la 1 iulie 2019.

Tot începând cu 1 iulie anul curent, asigurații care se află în concediul pentru îngrijirea co­pilului până la împlinirea vârstei de trei ani și își reiau activitatea (inclusiv cu program complet de muncă) au dreptul la tipu­rile de indemnizații: pentru in­capacitate temporară de muncă pricinuită de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă; pentru prevenirea îmbolnăvirilor (carantină); pentru îngrijirea copi­lului bolnav și în legătură cu pro­tezarea ortopedică.

Un fapt important este că de la 1 ianuarie 2020 se schimbă mo­dalitatea de acordare a concediu­lui pentru creșterea copilului.

Asiguratul care se află în con­cediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de trei ani va avea dreptul la indemnizație lunară pentru creșterea copilului conform următoarelor opțiuni:

  1. de la data acordării conce­diului pentru îngrijirea copilului și până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului. Indemnizația va constitui 30% din baza de calcul pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pen­tru creșterea copilului a persoanei asigurate, determinate în modul stabilit de Hotărârea Guvernului nr. 1478 din 15.11.2002 cu privire la indemnizațiile adresate famili­ilor cu copii (pentru anul 2019 – 640 de lei).
  2. de la data acordării conce­diului pentru îngrijirea copilu­lui și până la împlinirea vârstei de doi ani și două luni a copilu­lui. Până la împlinirea vârstei de un an a copilului, indemnizația va constitui 60% din baza de calcul pentru fiecare copil, dar nu mai puțin decât cuantumul dublu al indemnizației minime lunare pen­tru creșterea copilului persoanei asigurate (1280 de lei). Din ziua următoare celei după împlinirea vârstei de un an și până la vârsta de doi ani și două luni a copilu­lui, indemnizația va constitui 30% din baza de calcul  pentru fieca­re copil, dar nu mai puțin decât cuantumul indemnizației minime lunare pentru creșterea copilului a persoanei asigurate (640 de lei). De la vârsta de doi ani și două luni și până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, indemnizația luna­ră pentru creșterea copilului nu se va acorda.

Opțiunea solicitată inițial pen­tru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului nu va putea fi modificată ulterior.