Problema insuficienței forței de muncă a fost examinată la Guvern

  • 5 feb. 2020, 11:33
  • 945
  • 6

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat astăzi o ședință dedicată examinării problemei insuficienței forței de muncă, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Premierul a început ședința cu informație despre problemele semnalate de oamenii de afaceri, care declară existența deficitului de forță de muncă disponibilă. Deficitul este cantitativ și calitativ, afectează direct competitivitatea afacerilor locale și compromite intențiile investiționale. Între timp, Programul de Acțiuni al Guvernului 2020-2023 este concentrat pe atragerea investițiilor, industrializarea țării și crearea locurilor de muncă.

În opinia participanților la ședință, deficitul va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, planificate pentru anul 2020, unde va fi solicitat un volum mare de resurse umane. Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni, motiv pe care companiile solicită simplificarea procesului de aducere a forței de muncă din afara R. Moldova.

Olga Poalelungi, șeful Biroului Migrație și Azil (BMA), a informat șeful Executivului despre cerințele cadrului legal - normativ național referitoare la imigrare. Legislația națională referitoare la imigrarea străinilor în scop de muncă a fost actualizată. A fost simplificat regimul de obținere a vizelor, inclusiv s-a renunțat la necesitatea invitației pentru cetățenii mai multor țări. În prezent, lista statelor care au nevoie de viză de intrare în R. Moldova este redusă la 58 de țări.

Examinarea dosarelor durează 30-40 de zile, comparativ cu 90 de zile cât era anterior, și însăși dosarul este simplificat maximal. BMA a informat că există o constrângere în contractul de muncă, pentru străinul ce intenționează să fie angajat, care impune mărimea salariului minim obligatoriu egal cu salariul mediu pe economie.

Au fost examinate scenariile existente de imigrare în scop de muncă și evaluată siguranța și complexitatea lor, astfel încât agenții economici să poată atrage și administra facil forța de muncă din afara țării.

A fost constatat că forța de muncă este locomotiva economiei, generator de valoare adăugată și taxe, prin urmare simplificarea procedurilor, într-o manieră sigură, va impulsiona realizarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii și creșterea economiei naționale.

În finalul ședinței, prim-ministrul a solicitat responsabililor BMA, ASP, CNAM și a altor instituții implicate, să fie întreprinse măsuri de simplificare a procedurilor și reducere a termenilor de procesare a dosarelor, atenționând responsabilii despre necesitatea de a păstra siguranța pieței interne a forței de muncă.

Ion Chicu a solicitat sa fie realizat un eveniment public în cadrul căruia vor fi prezentate scenariile de imigrare în scop de muncă tuturor companiilor interesate.