Povestea antreprenorului care și-a vândut recent compania cu echivalentul a 1.000 de apartamente cu trei camere

  • 7 mai 2018, 10:54
  • 2 645

Piața locală a distribuției de medicamente bifează o nouă preluare. Gigantul german Phoenix, cu ve­ni­turi totale de peste 24 de miliarde de euro, cum­pără grupul Farmexim, într-o tranzacție esti­mată la o sută de milioane de euro.

Acest articol a apărut în numărul 39 (30 aprilie – 13 mai) al revistei NewMoney

Piața românească de farma și a distribuitorilor de medicamente începe să fie curtată de tot mai mulți investitori străini. După ce grupul A&D Pharma a fost achiziționat în urmă cu nici șase luni de cehii de la Penta Investments, germanii de la Phoenix au cumpărat după mai bine de un an de negocieri şi tatonări grupul Farmexim, care regrupează trei companii, cu afaceri cumulate de aproape 540 de mili­oane de euro, în 2016.

Grupul Farmexim este format din distrbuitorul cu același nume, lanțul de farmacii Help Net și distribuitorul de cosmetice Green Net.

Farmexim, primul mare jucător local important din importul și distribuția de medicamente, a fost fondat în 1990 de omul de afaceri Ovidiu Buluc (71 de ani), cu o avere estimată de Top 300 Capital la 145-150 de milioane de euro. Opt ani mai târziu, antreprenorul și-a extins operațiunile și pe segmentul farmaciilor, prin lanțul Help Net, pe care l-a adus între timp în top patru jucători locali.

Negocieri în serie. Compania germană a început negocierile pentru achiziția Farmexim încă din 2017. Discuțiile s-au desfășurat în mai multe etape, existând unele momente în care au fost chiar și suspendate. De remarcat că grupul german și-a manifestat interesul pentru industria locală încă de acum patru ani, când în piață se vorbea că ar fi fost dispus să negocieze o eventuală preluare a A&D Pharma, companie cumpărată în decembrie 2017 de cehii de la Penta Investments.

Sunt convins că o companie de familie și un important furnizor european de servicii de sănătate, așa cum este Phoenix, va continua succesul și po­pu­laritatea grupului Farmexim“, a declarat omul de afaceri Ovidiu Buluc la semnarea contractului. La rândul lui, Oliver Windholz, CEO al Phoenix Pharma SE, a anunțat pe pagina de internet a companiei că „această achiziție ne dă șansa să ne oferim servi­cii­le acestei piețe în creștere, unde nu am fost pre­zenți până acum“. În creștere este întreaga economie europeană, lucru care bătătorește terenul pentru astfel de tranzacții. „Deciziile de exit sunt normale în această perioadă când economia României și cea din Europa accelerează“, consideră Sergiu Neguț, business angel.