Din cauza pandemiei, numărul șomerilor a crescut cu aproape 50%

  • 22 iun. 2020, 14:09
  • 697

Numărul șomerilor înregistrați a crescut cu aproape 50% în luna aprilie, față de luna martie a anului curent, din cauza crizei pandemice, potrivit datelor studiului pieței muncii din Republica Moldova. 

Autorii estimează că această criză va duce la o majorare mai pronunțată a populației inactive de 25-60 ani, care va crește cu aproape o treime în 2020, transmite unimedia.info. 

Studiul a analizat situația actuală pe piața muncii din Republica Moldova, tendințele privind ocuparea forței de muncă pentru perioada 2020-2025, oportunitatea liberalizării accesului forței de muncă străine pe piața muncii din țara noastră, precum și impactul pandemiei Covid-19. 

„O adevărată provocare pentru piața muncii din Republica Moldova este stituația pandemică. Pe lîngă efectele asupra sănătății, pandemia Covid-19 a provocat unul din cele mai mare șocuri pentru economia națională din ultimele decenii, cu consecințe sociale și economice negative semnificative. Situația excepțională a condus la constrîngeri pe piața forței de muncă, a afectat afacerile locale și grupurile vulnerabile. Pe lîngă informația actuală privind situația pe piața muncii din Republica Moldova, acest studiu ne va ajuta să formulăm un set concret de intervenții de politici”, susține ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean. 

Potrivit studiului, efectele crizei pandemice au început să fie resimțite din aprilie 2020, ceea ce a dus la o creștere a numărului șomerilor înregistrați cu 48% față de luna precedentă. 

De asemenea, autorii estimează că pandemia Covid-19 va avea un impact major și de durată asupra pieței muncii din Republica Moldova, fiind necesar un răspuns prompt din partea statului, pentru a diminua consecințele. 

Studiul pieței muncii din Republica Moldova a fost elaborat la solicitarea Ministerului Economiei şi Infrastructurii și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu suportul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.