Cum vor fi eliberate de acum încolo toate actele permisive

  • 21 iul. 2020, 8:06
  • 1 218

Toate actele permisive vor fi eliberate în mod obligatoriu prin Sistemul Automatizat pentru Gestionarea şi Eliberarea Actelor Permisive (SIA GEAP), care va genera un cod unic pentru fiecare act permisiv emis de autoritatea publică. 

În acest sens, Parlamentul a votat în lectură finală, modificările la Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător. 

Elaborarea proiectului de Lege este prevăzută în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023. Prevederile proiectului sînt conexe și notificărilor din Programul de guvernanță economică pentru Republica Moldova, prin care Guvernul Republicii Moldova urmează să asigure funcționalitatea Ghișeului Unic prin implementarea SIA GEAP. 

SIA GEAP este funcțional din iulie 2018, iar din 31 de autorități emitente de acte permisive, 27 au procese de emitere a actelor permisive configurate în sistem şi 1.830 de utilizatori înregistrați. Pentru actele permisive emise prin SIA GEAP, din momentul lansării, de către autoritățile emitente de acte permisive au fost colectate venituri din servicii în valoare de cca. 39 milioane lei. 

De la începutul lansării platformei electronice solicitarea actelor permisive prin SIA GEAP a sporit de 25 ori. Dacă în septembrie 2018 erau 2027 solicitări, la finele lunii mai 2020 erau deja 52,375 solicitări. Deși, multe autorități procesează actele permisive prin SIA GEAP, rata de utilizare a platformei este totuși modestă. Din 131 de acte permisive și procese configurate, doar 69 sînt utilizate, iar multe autorități nu procesează toate solicitările prin SIA GEAP, rata de utilizare a acestuia fiind de aproximativ 48%. 

Totodată, deputații au votat unele modificări la Codul Contravențional, potrivit cărora funcționarii publici, care nu vor utiliza SIA GEAP la eliberarea actelor permisive vor fi pasibili sancționării contravenționale. 

Prezenta Legea intră în vigoare la expirarea a șase luni din momentul publicării în Monitorul Oficial.