Asociaţia Surzilor din R. Moldova a primit primele 100 de măști speciale

  • 5 aug. 2020, 14:59
  • 740

Şi persoanele cu deficienţe de auz au nevoie de măşti de protecţie. Primele 100 de astfel de măşti au fost donate Asociaţiei Surzilor din Moldova.

Ele au un geam transparent în dreptul gurii, pentru cei care folosesc limbajul mimico-gestual. O astfel de mască costă 40 de lei şi este reutilizabilă, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Preşedintele Asociaţiei Surzilor, Ruslan Lopatiuc, susţine că asemenea măşti de protecţie vor uşura viaţa persoanelor cu deficienţe de auz.

''Aceste măşti vor fi de mare ajutor, atunci când o persoană cu deficienţe de auz va merge la medic. Acestor persoane le este foarte greu să comunice atunci când folosesc o mască obişnuită. Peroanele cu deficienţe de auz în mare majoritate citesc de pe buze'', a spus preşedintele Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova, Ruslan Lopatiuc.

O parte din acest prim lot va ajunge la Teatrul Bogdan Petriceicu Haşdeu din Cahul, unde va fi montată o piesă pentru persoanele cu deficienţe de auz. Producerea acestor obiecte de protecţie a fost susţinută financiar de către ambasadorul UE în Moldova, Peter Mihalko.

''Noi putem să susţinem şi iniţiativele precum este şi aceasta. Important este ca noi să apreciem creativitatea şi iniţiativa celor care vin cu aceste idei'', a spus ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Mihalko.

Ecranele transparente au fost create de Igor Hincu, un tânăr producător de jucării. De coaserea măştilor s-a ocupat o tânără antreprenoare din Nisporeni.

''Noi am prelucrat ecranul cu un spray special ca acesta să nu se aburească să nu apară condensare în timp ce persoana vorbeşte. Am inclus şi o instrucțiune pentru fiecare mască care explică persoanelor cum să aibă grijă de ele pe viitor'', a spus antreprenoarea, Dina Ceri.

În Moldova sunt aproape 500 de persoane cu deficienţe de auz.