Patru ponturi pentru evaluarea corectă a candidaților

  • 24 нояб. 2016, 16:07
  • 823

Timpul este unul dintre cei mai mari dușmani ai recrutorilor, dar nu trebuie ca specialiștii din companii implicați în procese de recrutare să se grăbească dacă vor să atragă în organizațiile lor cei mai buni oameni.

Fiecare amănunt contează într-un proces de recrutare, iar evaluarea și analiza candidaților ar fi bine să respecte anumiți pași.

Informația completă

Citește toată informația pe care o ai despre un anumit candidat, inclusiv sumarul de carieră întocmit de reprezentanții agenției de recrutare cu care colaborezi sau scrisorile de recomandare. Caută să afli cât mai multe lucruri despre abilitățile și punctele forte ale candidatului și nu te bloca în titlurile joburilor pe care le-a avut în cariera sa. Un candidat priceput va avea grijă să-și scoată în evidență punctele forte și nu se va baza prea mult pe titlurile funcțiilor deținute la alți angajatori.

Axează-te pe abilitatea și dorința de învățare

Dorința candidatului de autodezvoltare reprezintă unul dintre cele mai importante lucruri de care ar fi indicat să ții cont în procesul de recrutare. Un candidat care îndeplinește criteriile jobului, dar nu îți demonstrează că se poate adapta unui alt mediu de lucru s-ar putea să nu dea rezultate bune ca parte dintr-o echipă nouă. Întreabă candidatul cum a procedat când a constatat că îi lipsește o anumită abilitate care să-l ajute să progrese din punct de vedere profesional. Răspunsul pe care îl vei primi te va ajuta să-ți construiești o imagine completă despre candidatul aflat la interviu.

Tehnici de intervievare comportamentale

Folosește tehnici de intervievare comportamentale pentru evaluarea candidatului. Roagă-l pe candidat să-ți descrie una sau mai multe situații în care s-a folosit de abilitățile și punctele pe care le cauți la un viitor angajat. Un candidat care nu are neapărat experiență specifică într-un anumit domeniu îți poate demonstra, la interviu, că activităție desfășurate la un moment dat în cariera sa se potrivesc cu jobul vacant din compania ta.

Referințele sunt importante

Analiza în ce măsură referințele primite scot în evidență abilitățile și punctele pe care le cauți de la un viitor angajat. Dacă și când vei vorbi cu oamenii care ți-au oferit referințele asigură-te că le spui exact despre ce job este vorba și roagă-i să-ți spună dacă l-ar vizualiza pe respctivul candidat în postul cu pricina.

Autocunoașterea candidatului

Observă dacă respectivul candidat își conștientizează limitele și punctele sale forte. Un job nou aduce provocări pentru un proaspăt salariat, așa că analizează în ce măsura candidatul intervievat ar putea rezolva situațiile problematice care ar putea apărea dacă ar fi angajatul tău. Un candidat are nevoie să-și cunoască și punctele slabe, nu doar pe cele forte, astfel încât să știe la cine poate apela ca să rezolve rapid și eficient eventualele probleme de la locul de muncă. Totodată, un candidat potrivit nu ar trebui să-ți promită „câte-n lună și în stele” când vine vorba de abilitățile pe care le are, ci să te convingă că atuurile sale corespund așteptărilor tale.