Cum sa raspunzi la 10 intrebari dificile pentru angajare

  • 25 апр. 2018, 17:48
  • 2 260

Nu exista un sentiment mai neplacut decat atunci cand te afli la un interviu pentru angajare si intervievatorul iti pune o intrebare la care tu nu stii raspunsul.

Cea mai buna modalitate de a preveni aceasta incurcatura este ducandu-te pregatit la interviu. Familiarizeaza-te cu cateva intrebari frecvente, dar mai dificile, si inarmeaza-te cu raspunsuri pregatite din timp, sfatuieste CNN.com.

Iata cateva intrebari de interviu mai dificile si cateva sugestii de raspunsuri, pentru a te ajuta sa eviti un potential dezastru:

Intrebarea dificila Nr. 1: "Spune-mi despre tine."

De obicei, aceasta este intrebarea din deschiderea unui interviu. Nu trebuie sa spui povestea vietii tale. Raspunsurile ar trebui sa fie succinte si sa prezinte calificarile tale si experienta ta profesionala.

Vorbeste despre educatie, despre trecutul profesional, experientele recente si obiectivele viitoare.

Sugestie de raspuns: “Am absolvit Universitatea X si, de atunci, am lucrat in domeniul relatiilor cu publicul, alaturi de o agentie careia i-am adus sute de clienti. Desi mi-a facut o deosebita placere sa lucrez cu agentia respectiva, caut sa-mi largesc orizonturile si sa incep sa fac PR pentru firme mai mari, precum compania dumneavoastra.”

Intrebarea dificila Nr. 2: "De ce ai plecat de la ultimul loc de munca?"

Acum este momentul sa vorbesti despre experienta si obiectivele tale profesionale, nu sa iti vorbesti de rau fostul angajator sau sa oferi o lista de motive pentru care ai plecat. In schimb, concentreaza-te pe ceea ce ai invatat cu ajutorul ultimului tau job si cum poti profita de acele abilitati pentru a face o treaba excelenta la un nou loc de munca.

Sugestie de raspuns: “Compania respectiva nu era potrivita pentru personalitatea mea creativa, insa am invatat ca organizatiile au personalitati diferite, la fel ca oamenii. Acum stiu exact unde m-as incadra cel mai bine.”

Intrebarea dificila Nr. 3: "Unde te vezi in 5 ani?"

Ai grija ca angajatorul sa stie ca esti un om stabil si ca vrei sa ramai in companie pe termen lung. Pastreaza-ti aspiratiile de a conduce firma pentru care dai interviul, nu te apuca sa mentionezi ca-ti doresti propria afacere, ca vrei sa te pensionezi la 40 de ani sau ca vei fi casatorit, cu 5 copii.

Sugestie de raspuns: “Vreau sa am o pozitie asigurata, intr-o firma ca cea pe care o conduceti duneavoastra, concentrata pe dezvoltarea retail-ului. Ar fi ideal sa lucrez pentru o asemenea companie tanara, astfel incat sa pot profita de toate oportunitatile pe care le are de oferit o firma in plina dezvoltare.”

Intrebarea dificila Nr. 4: "Care sunt slabiciunile tale?"

Cheia raspunsului la aceasta intrebarea este sa nu o interpretezi ad literam. Viitorul tau angajator nu va fi interesat, cel mai probabil, de faptul ca punctul tau slab este ca nu stii sa gatesti, dar nici nu ar vrea sa auda raspunsuri standard, precum ca esti “prea orientat pe detalii” sau ca “muncesti prea mult.”

Raspunde la aceasta intrebare identificand zone ale muncii tale care ar putea fi imbunatatite si afla cum ar putea sa fie acestea de valoare pentru viitorul tau angajator. Daca nu ai avut ocazia sa-ti dezvolti anumite abilitati in cadrul jobului precedent, explica-i cat esti de nerabdator sa o faci cu ajutorul urmatorului job.

Sugestie de raspuns: “La ultimul meu loc de munca, nu am avut posibilitatea de a-mi dezvolta prea bine capacitatea de a vorbi in public. Mi-ar placea sa am ocazia de a lucra intr-un loc care sa ma ajute sa invat acest lucru.”

Intrebarea dificila Nr. 5: "De ce ai fost disponibilizat/concediat?"

Aceasta intrebare va deveni din ce in ce mai frecventa pe masura ce economia va deveni din ce in ce mai instabila. Totusi, este o intrebare problematica, deoarece multi angajati nu afla motivul exact pentru care au fost dati afara. Cel mai bun mod de a da un raspuns la aceasta intrebare este sa fii cat poti de sincer.

Sugestie de raspuns: “Precum stiti deja, economia nu este deloc intr-o stare buna, iar compania la care am lucrat a resimtit efectele crizei. Am avut nesansa de a face parte dintr-un val mare de disponibilizari si asta este ca tot ce stiu sa va spun. Totusi, sunt sigur ca nu a avut nicio legatura cu performantele mele profesionale, lucru ce poate fi usor confirmat de realizarile mele. De exemplu…”

Intrebarea dificila Nr. 6: "Spune-mi despre cel mai groaznic sef pe care l-ai avut vreodata."

Niciodata, sub nicio forma, sa nu-ti vorbesti de rau fostii sefi. Un potential sef va anticipa faptul ca vei vorbi la fel si despre el, mai devreme sau mai tarziu.

Sugestie de raspuns: “Desi nici unul dintre sefii pe care i-am avut pana acum nu a fost groaznic, exista unii care m-au invatat mai multe decat altii. Cu siguranta am invatat cu ce stiluri de management lucrezi cel mai bine.”

Intrebarea dificila Nr. 7: "Cum te-ar descrie cei din jur?"

Intotdeauna ar trebui sa ceri feedback din partea colegilor si sefilor tai, pentru a invata sa te apreciezi la adevarata ta valoare; in acest fel, poti raspunde sincer la aceasta intrebare, bazandu-te pe comentariile acestora. Astfel, iti poti identifica atat calitatile, cat si defectele.

Sugestie de raspuns: “Fostii mei colegi au spus ca se poate lucra usor cu mine si ca reusesc mereu sa pun pe picioare noile proiecte.”

Intrebarea dificila Nr. 8: "Ce poti tu sa-mi oferi si alti candidati nu?"

Acum este momentul sa vorbesti despre recordurile personale. Intra in detaliile specifice din CV-ul si istoricul tau profesional; arata-i angajatorului care iti este valoarea si cum ii poti fi de folos.

Sugestie de raspuns: “Sunt cel mai potrivit om pentru acest job. Stiu ca sunt si alti candidati care ar putea ocupa acest post, insa pasiunea mea pentru excelenta ma diferentiaza de restul. Sunt extrem de devotat muncii mele si fac mereu tot ce-mi sta in puteri pentru a produce cele mai bune rezultate. De exemplu…”

Intrebarea dificila Nr. 9: "Daca ai putea alege orice companie pentru care sa lucrezi, unde ai merge?"

Sa nu spui niciodata ca ai alege orice alta companie in afara de cea pentru care sustii interviul de angajare. Vorbeste despre jobul si compania pentru care te-ai prezentat la interviu.

Sugestie de raspuns: “Nu as fi aplicat pentru acest job daca nu mi-as fi dorit cu adevarat sa lucrez in compania dumneavoastra.” Apoi explica exact de ce respecti compania respectiva si de ce ai fi cea mai potrivita persoana pentru acel job.

Intrebarea dificila Nr. 10: "Ai fi dispus sa accepti o reducere a salariului?"

Salariul este un subiect delicat. Totusi, in economia zilelor noastre, cat de mult este dispusa sa te plateasca o companie poate sa fie factorul decisiv in privinta angajarii. Daca ceri mai mult decat doreste compania sa-ti ofere, ai sanse sa fii eliminat din cursa.

Sugestie de raspuns: “Acum beneficiez de un salariul de X lei. Inteleg faptul ca intervalul pentru acest job este intre XX lei si XX lei. Precum multi altii, as dori sa avansez si din punct de vedere financiar, insa sunt mult mai interesat de job in sine decat de bani. As fi dispus sa discutam despre un salariu de inceput mai mic, dar sper ca pute deschide din noi discutia peste cateva luni, dupa ce voi avea ocazia sa va demonstrez cat valorez.”

Crezi ca nu poti obtine salariul dorit in climatul economic actual? Mai gandeste-te o data. Depinde de tine. Invata cum poti deveni un mai bun negociator, citind "Cum sa negociezi o oferta mai buna, in ciuda economiei."