Ce salariu vrea un “tânăr specialist”?

  • 6 дек. 2017, 9:44
  • 1 458

Atunci când iau decizia de a se angaja, tinerii, în majoritatea cazurilor, se așteptă că salariul incipient va oscila în jurul cifrei de 5000 MDL, deși sunt conștienți că, totuși, mai curând, oferta angajatorului va fi nu mai mare de 4000 MDL și sunt de părere că nu pot spera la 8000 MDL și mai mult. Dar oare cum diferă așteptările tinerilor în funcție de nivelul lor de studii și alte caracteristici care îi diferențiază – haideți să vedem ce ne spun cifrele.

Care tânăr specialist are așteptări salariale mai mari?

Spre marea noastră mirare, tinerii din sate au așteptări mai mari față de salariul minim cu care ar fi de acord să înceapă – 5000 MDL, față de 4750 MDL în cazul tinerilor din orașe. Oare ar putea fi această tendință explicată de pregătirea tinerilor din sate să plece peste hotare în cazul în care nu au de lucru, în timp ce tinerii din orașe sunt mai dispuși să analizeze totuși oferta locală, chiar dacă nu li se pare atât de avantajoasă. Cu toate acestea, atât respondenții din mediul rural, cât și cei din mediul urban sunt de părere că oricum mai mult de 4000 nu li se va propune. Cu referire la salariul considerat ireal, în cazul tinerilor din orașe, limita este mai ridicată – 8000 MDL.

Așteptările salariale în funcție de mediul de trai al respondentului, MDL (mediana)


Dacă sunteți o companie de la nord sau sud, se pare că munca tinerilor ar putea să vă coste mai puțin decât în cazul companiilor din regiunea centrală. Tinerii de la sud, în general, nu speră că vor putea primi mai mult decât 3500 MDL pe lună.

Așteptările salariale în funcție de regiunea în care trăiește respondentul, MDL (mediana)


Precum și putea fi de așteptat, sexul este un criteriu care contează în prognozarea așteptărilor salariale. Deci, tinerii de sex masculin sunt fie mai încrezători în propriile forțe, fie pornesc în estimările lor de la necesitățile de familie și, neapărat, de la propriile cunoștințe. Așadar, în timp ce fetele ar accepta un loc de muncă cu 4500 MDL, băieții, totuși, ar prefera să primească un salariu de minimum 5000 MDL.

Așteptările salariale în funcție de sexul respondentului, MDL (mediana)


Se mai observă o tendință care putea fi așteptată – cu cât familia tânărului este mai avută, cu atât mai mari sunt ambițiile acestuia. Aceasta se remarcă îndeosebi la analiza întrebării despre salariul pe care tinerii cred că îl pot obține real și salariul pe care ei cred că nu îl vor putea avea la moment.

Așteptările salariale în funcție de venitul gospodăriei respondentului, MDL (mediana)

Cum studiile influențează așteptările salariale ale tinerilor?

Tinerii care abia învață sunt mai modești față de cerințele salariale și au așteptări mai mici față de oferta angajatorului, în timp ce acei care deja au început să lucreze, în general, au numit cifre mai mari, răspunzând la toate cele trei întrebări despre salariu.

Așteptările salariale în funcție de ocupația tânărului, MDL (mediana)

Se pare că tinerii care abia își fac studiile la școlile profesionale, precum și acei care învață la licee, au cele mai mici așteptări față de salarii. Absolvenții facultăților nu ar accepta salarii mai mici decât 5000 MDL. 

Nivelul așteptărilor salariale în funcție de nivelul studiilor al respondentului, MDL (mediana)

Este interesant că cea mai mare discrepanță dintre salariul dorit și cel care li se pare posibil de obținut se remarcă în cazul tinerilor cu specialitățile ”arte”, ”medicină”, ”științe umaniste”, ”științe economice”, ”educație fizică”, ”agricultură”. Am putea oare concluziona că acești tineri deja de pe acum realizează că nu vor putea obține salariul dorit și au ales meseria luând în calcul acest factor? Sau realitatea s-a deschis pe parcursul studiilor, din discuțiile cu profesorii?

Se pare, totodată, că tinerii care își fac studiile la facultatea de educație fizică, precum și acei care studiază științele militare, au cele mai mari așteptări față de salarii – oare ei se gândesc la ofertele din domeniul agențiilor de pază particulare?

Așteptările salariale în funcție de domeniul în care au făcut/ fac studii tinerii, MDL (mediana)

Concluzii pentru managerul HR

  1. Negocierea salariului cu tinerii puteți să o începeți de la 4.000 MDL. În cazul fetelor, sunt șanse mari că ele vor accepta această ofertă. La fel, acei din sudul republicii, probabil, având în vedere că nu se așteaptă la oferte mai mari, ar putea accepta această sumă.
  2. Dacă tânărul pare să provină dintr-o familie mai avută, cel mai curând el se va aștepta la oferte nu mai mici de 4.000 MDL, în timp ce un tânăr dintr-o familie mai modestă, ar avea o reacție normală și la oferte de 3.250 MDL.
  3. Aveți șanse mai mari de a economisi dacă acceptați angajarea tinerilor care încă nu și-au finalizat studiile. Puteți începe discuțiile chiar și de la sume mai mici de 4.000 MDL.
  4. Dacă aveți nevoie de forță de muncă mai puțin costisitoare și pentru dvs. nu contează diploma – încercați să atrageți tinerii care acum își fac studiile la o școală profesională – puteți oferi inițial suma de 3250 MDL.
  5. Chiar dacă oferta curentă este una modestă, nu uitați să prezentați potențialul funcției propuse atât în ceea ce ține de creștere profesională, cât și în legătură cu salariu.

Pe lângă salariu, companiile au și alte cheltuieli financiare legate de angajarea unui tânăr care nu a mai lucrat – fie acestea investesc într-un training de inducție, fie că este vorba de atașarea tânărului pe lângă un specialist cu experiență (fapt care, în final, diminuează din productivitatea specialistului), fie că au cheltuieli de timp pentru a verifica și a reface, în unele cazuri, munca tânărului, uneori peste program și în afara deadline-ului propus inițial către client. În majoritatea cazurilor, tinerii nu-și dau seama de aceste investiții pe care le acceptă angajatorul. Posibil, ar fi o idee dacă ar deveni o practică firească angajarea tinerilor cu salarii foarte mici pentru perioade de probă, până când tânărul demonstrează nivelul său de pregătire și dorința de a învăța și de a progresa.

Vă dorim mult succes în găsirea tinerilor care vor fi suficient de ambițioși și dornici de a învăța încât, în scurt timp, să răscumpere investiția în ei la noul loc de muncă.

Acest studiu a fost realizat de Magenta Consulting în parteneriat cu METRO Cash&Carry Moldova și Efes Vitanta Moldova Brewery.
Metodologie: Rezultatele cercetării sunt reprezentative la nivel național în rândul populației de 18-25 de ani, cu o marjă de eroare de +/- 4.8%, la un nivel de încredere de 95%. Studiul a fost realizat pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial pe 409 respondenți. Datele au fost colectate în perioada 9 - 18 iulie 2017 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).