Ce ar fi daca am gasi solutia perfecta pentru un interviu?

  • 14 сент. 2016, 17:38
  • 882

A merge la interviu este primul pas in transformare. Transformarea catre o experienta de a vorbi despre tine, de a te “vinde” intr-un mod cat se poate de corect catre un angajator, dar si transformarea angajatorului de a iesi din tiparele clasice si de vedea dincolo de ABC-ul unui interviu, cine e persoana care e in fata lui la interviu.

Este tot mai diferit modul in care se desfasoara un interviu si spun asta atat din prisma candidatului, cat si a angajatorului.  Asteptarile sunt mari si diferite, insa am gasit in comun o trasatura specifica ambelor parti: graba. Candidatii se grabesc sa-si gaseasca un loc de munca azi, iar angajatorii au nevoie de candidat ieri! Graba asta ne impinge catre alte gesturi: alegeri gresite, deadline scurt, timp pierdut,  minciuni, superficialitate si, mai ales, uitam de respect.
Cum ar fi daca in cadrul unui interviu am aplica minim 3 reguli de aur?

1. Sa fii corect

Nu e nevoie de multe cuvinte si informatii la un interviu, esentialul trebuie spus in cuvinte putine si corecte. Am intalnit candidati care au o dificultate in a explica exact ce au facut la ultimul loc de munca, in a explica un proces. Sau, din contra, au o atentie deosebita a detaliului si uita ca unele atributii nu sunt in totalitate a lor, dar si le asuma foarte natural.

Pe de alta parte, am intalnit si angajatori care au o dorinta interesanta de a prezenta realitatea companiei lor un pic diferita, insa,  daca esti un candidat cu mult potential, cu siguranta ti-ai facut temele, ai cautat pe retele de socializare, ai cautat articole si mai ales ai vazut cam ce spun fostii angajati despre aceea companie, stii cu cine ai de a face. Un candidat bun va stii intodeauna realitatea dintr-o discutie, asa cum un bun intervievator va intelege rapid ce fel de candidat se afla in fata lui.

2. Sa vorbesti atat cat trebuie

Se spune ca, daca vorbesti mult si foarte frumos, lasi o impresie buna. Sau ca vorbitul mult tradeaza frica. Interviul este intr-adevar o impresie…dar cel mai indicat e sa lasi impresia buna si corecta, nu una care sa fie interpretabila. Vorbeste cand esti intrebat, foloseste cuvintele corecte, ai grija la gramatica si nu exagera cu cuvintele pompoase! Este valabil pentru ambele parti, si candidati si angajatori.

3. Sa ai respect

Respectul e un element esential, insa cam interpretabil, din pacate. Candidati care nu mai vin la interviu, nu anunta, angajatori care intarzie minim 5-10 min la interviu deoarece sunt prinsi cu alta treaba.

Timpul e valoros pentru fiecare, de aceea a respecta timpul celuilalt este un element de bun-simt pe care-l gasesc din ce in ce mai putin. Nu ajungi la interviu? Trimite un mesaj – e minimul de bun-simt pe care poti sa-l faci. Cine stie?  Poate angajatorul va avea totusi o pozitie pentru tine in urmatoare perioada, dar ai o bulina neagra deja…Iar tu, angajatorule, aranjeaza-ti agenda astfel incat orice candidat sa fie primit la timp, merita respectul tau 100% daca el apare la timp!