Un programator român și echipa sa au obținut 361.000 de dolari, pentru un start-up de finanțare prin criptomonede

  • 27 февр. 2018, 10:48
  • 1 730

Startup-ul românesc GoHelpFund a început să construiască o platformă pentru colectarea de fonduri pentru organizații filantropice precum Unicef, Crucea Roșie sau Salvați Copii, având ca scop îmbunătățirea vitezei și transparenței donațiilor și a obținut până în prezent 361.000 de dolari din vânzarea de tokenuri.

Tokenul startup-ului se numește HELP și costa aproximativ 17 cenți americani la momentul publicării articolului. Pe site-ul GoHelpFund nu era afișat prețul într-o monedă fiat, ci în Ethereum (5000 de tokenuri = 1 Ethereum), astfel că prețul variază în funcție de cotația criptomonedei.

Lansarea este planificată să aibă loc până la sfârșitul anului 2018.

Platforma GoHelpFund va fi realizată cu ajutorul tehnologiei blockchain și a contractelor inteligente (smart contracts) pentru a spori viteza și siguranța plăților și folosește platforma de servicii cloud Amazon Web Services (AWS). 

Pe lângă asta, startup-ul dorește să integreze algoritmi de inteligență artificială în platforma sa. 

Platforma este concepută de ieșeanul Daniel Tîrzuman și alți cinci cofondatori, iar proiectul a fost început cu fonduri proprii. Startup-ul va folosi criptomoneda Ethereum până la lansarea propriului token.

Modelul de business presupune perceperea unor taxe în momentul retragerii banilor donați.

Mergem pe modelul standard, când cineva face o campanie și apoi retrage banii, indiferent dacă folosește criptomonede sau monede fiat, o sa aplicăm un fee (o taxă) pentru acea retragere, a menționat Daniel Tîrzuman pentru StartupCafe.ro.

Potrivit cofondatorului GoHelpFund, platforma se adresează în principal organizațiilor filantropice, dar și persoanelor individuale care doresc să facă o strângere de fonduri pentru un caz social/umanitar.

Întrebat în ce măsură pot ONG-urile să folosească criptomonedele având în vedere faptul că nu sunt reglementate, Daniel Tîrzuman a afirmat că acest lucru depinde de țara în care se află organizația.

Inteligența artificială pe platforma GoHelpFund

Cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială, evenimentele pot fi procesate în timp real, prioritizând campaniile de strângere de fonduri în funcție de importanța acestora. De exemplu, dezastrele naturale vor primi, în mod automat, mai multă atenție decât alte campanii în momentele necesare.

Ce se va întâmpla cu banii obținuți din vânzarea de tokenuri

Până în prezent, startup-ul a obținut 361.000 de dolari din vânzarea de tokenuri. 

Primii 125.000 de dolari au fost obținuți într-o singură zi din vânzarea prealabilă de tokenurilor (pre-sale), iar potrivit lui Daniel Tîrzuman, GoHelpFund a primit primii 60.000 de dolari în primul minut de la lansarea pre-sale-ului.

Echipa GoHelpFund susține că fondurile obținute din vânzarea tokenurilor HELP vor fi folosite astfel:

  • 40% pentru dezvoltarea platformei (Core Development).
  • 25% pentru marketing.
  • 10% pentru rezolvarea aspectelor legale. Bugetul alocat costurilor juridice va asigura că ne potrivim în cadrul parametrilor de reglementare pe măsură ce platforma noastră se extinde și intră în domenii noi, susțin reprezentanții startup-ului.
  • 10% pentru dezvoltarea securității platformei.
  • 15% pentru dezvoltarea infrastructurii GoHelpFund. 

Startup-ul susține că HELP va aduce flexibilitate și transparență

Tokenul GoHelpFund este certificat de Ethereum standard ERC20 și bazat pe ceea ce compania numește Advanced Distributed Edge Network (ADEN) — soluția blockchain a companiei.

Potrivit reprezentanților startup-ului, atunci când GoHelpFund începe să folosească tokenul HELP, în loc de Ethereum, donatorii vor avea posibilitatea de a vedea modul în care banii lor sunt folosiți în cadrul campaniilor umanitare.

Donatorii de pe platformă vor putea folosi metodele de plată obișnuite și o varietate de criptomonede (bitcoin, Bitcoin Cash, Ripple, Monero, Litecoin, DASH, Binance Coin), toate acestea urmând să fie convertite automat în tokenurile HELP în momentul tranzacțiilor.

Și UNICEF a lansat un proiect de strângere de fonduri cu ajutorul criptomonedelor

Luna aceasta, UNICEF a lansat un proiect de strângere de fonduri cu ajutorul criptomonedelor denumit "Game Chaingers”, scrie Engadget.com.

Într-un efort de a strânge bani pentru copiii din Siria afectați de război, organizația solicită oricui deține o placă video puternică în computerele lor să se apuce de minerit criptomonede Ethereum care merg direct în contul UNICEF.