Tot mai puțini studenți în Republica Moldova

  • 31 янв. 2019, 16:12
  • 535

Deja al 12-lea an consecutiv, scade numărul de studenți în universitățile din Republica Moldova. În anul trecut, nu­mărul acestora s-a redus cu încă cinci mii față de anul pre­cedent și a ajuns la doar 60 de mii, cea ce este de peste două ori mai puțin decât acum 12 ani, când numărul lor era de peste 120 de mii.

Potrivit analistului economic Veaceslav Ioniță, care a analizat aceste date, reducerea numă­rului de studenți în anul trecut se deosebește cardinal de anii precedenți prin două aspecte im­portante.

„Reducerea s-a realizat exclu­siv pe seama studenților de la instituțiile de învățământ supe­rior de stat. Astfel, numărul de studenți în instituțiile private de învățământ a rămas neschimbat la nivelul de 10 mii de studenți, iar a celor din instituțiile de stat s-au redus cu aproape cinci mii de persoane, de la 55,3 mii – la 50,6 mii de studenți. De asemenea, di­minuarea s-a produs, în cea mai mare parte, pe seama studenților cu frecvență la zi”, susține analis­tul economic.

Datele expertului sunt confir­mate și de către Biroul Național de Statistică (BNS), care arată că în ultimii șapte ani numărul studenților s-a redus cu pes­te 40%. Dacă în anul de studii 2012/2013 în Republica Moldova s-au înregistrat peste 100 de mii de studenți, în anul de învățământ 2018/2019 – doar 60 de mii.

Factorii care stau la baza reducerii numărului de studenți

Potrivit expertului economic, printre factorii fundamentali care ar sta la baza diminuării numă­rului de studenți ar fi scăderea populației cu vârsta cuprinsă în­tre 18- 22 de ani. „Dacă, în 2008, populația cu vârsta cuprinsă între 18-22 de ani era de 365 mii de persoane, în prezent, numărul lor s-a redus până la 219 mii sau cu 146 de mii persoane în doar 12 ani. Anume acest factor a deter­minat reducerea numărului de studenți cu 50 de mii de persoa­ne”, susține Veaceslav Ioniță.

Un alt factor ar fi și înăsprirea condițiilor la examenele de ba­calaureat, care a dus la scăderea numărului celor care doresc să-și continue studiile la universitate. Aceasta a micșorat, în opinia ex­pertului, cu încă circa trei mii nu­mărul de studenți.

Elementul demografic

Totodată, să nu uităm că sub reducerea numărului de tineri de vârstă universitară se ascunde un alt element, cel demografic.

„Cu părere de rău, tineretul nu vede un viitor în această țară. Am și eu copii de această vârstă și știu ce gândesc. Părinții care au plecat cu 10-20 de ani în urmă peste ho­tare să lucreze la negru, s-au în­tors acasă, au luat copiii din școli și s-au dus înapoi. Aici vor avea de suferit nu doar universitățile, dar și școlile, grădinițele, țara în ansamblu”, a spus, pentru ziarul „Vocea poporului”, președinta comitetului sindical de la Univer­sitatea de Stat „B.P.  Hasdeu” din Cahul, Oxana Miron.

De aceeași părere este și li­derul sindical de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Crean­gă”, Silvia Chicu. „Acest lucru este legat de factorul demografic, dar și de lipsa de dorință a tinerilor de a rămâne în țară, de a face studii aici. Situația social – eco­nomică, dar și politică, cred eu, influențează foarte mult. Este re­gretabil faptul că foarte mulți din­tre cei care pleacă sunt studenți buni, care ar putea să profeseze aici, acasă. Doresc însă studii de mai bună calitate, să se afirme în­tr-o țară mai bogată și prosperă”, ne-a spus Silvia Chicu.

Pe de altă parte, preşedintele comitetului sindical studențesc de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Anatol Alexei, susține că, cel puțin la UTM, nu­mărul studenților rămâne con­stant de la an la an. „Nu cred că acum pleacă mai mulți studenți decât au plecat în anii trecuți. Noi nu avem oameni care să vină în instituții din cauza situației demo­grafice. Și absolvenți de liceu sunt mult mai puțini decât în alți ani. În 2018, la UTM, la unele specialități mai în vogă, au fost mult mai mulți candidați, dar la altele mai puțini. Per ansamblu pe univer­sitate, însă, nu au fost mai puțini studenți față de 2017”, ne-a spus Anatol Alexei.