Tabără de creație „Cucuteni International Art Camp” își va schimba conceptul

  • 16 авг. 2019, 15:06
  • 603

Tabără de creație „Cucuteni International Art Camp”, un proiect valoros pentru comunitatea artistică locală și internațională, își ia o pauză în acest an pentru a reveni în 2020 cu un nou concept, cel de bienală. Preluând același motiv, Cucuteni Bienale 2020, își propune să reînvie cultura și să facă o incursiune în universul uneia din cele fascinante civilizații ale Europei preistorice, informează MOLDPRES.

Civilizația Cucuteni reprezintă cea mai strălucită mărturie peste milenii a ceea ce a însemnat „Vechea Europă”. Cu mii de ani în urmă, comunitățile cucuteniene ocupau un spațiu imens, de aproximativ 350.000 km², ce se întindea din sud-estul Transilvaniei, peste Carpaţii Orientali, până la Nipru, cuprinzând vaste teritorii din România, Republica Moldova şi Ucraina.

Responsabilii de realizarea proiectului, ”Art Studio Picasso”, au decis că proiectul are nevoie de transformare și de un nou capitol. „Cucuteni International Art Camp” a fost punctul de plecare a unei tradiții foarte interesante și necesare pentru Moldova, dar și pentru întreaga lume. Noi am reamintit lumii despre cultura Cucuteni, ceea ce e foarte important. Timp de patru ani, din 2015 până în 2018, în fiecare vară, tabăra de artă a adunat ceramiști din toată lumea, atât celebri, cât și începători, astfel încât fiecare dintre ei să își poată exprima creativitatea prin prisma culturii cucuteni. De-a lungul anilor, pictori și ceramiști din 40 de țări din Europa, Asia, America de Sud și America de Nord au vizitat Moldova. Acum e momentul să ne reinventăm și să venim cu ceva nou pentru publicul nostru,” susține Angela Iurcu, realizatoarea proiectului.

În 2015 și 2016, cunoscutul ceramist din Azerbaidjan Mir-Teymur Mamedov a fost mentorul taberei de artă, și cel care a construit primul cuptor pentru simpozion. În 2017 și 2018, Rytis Konstantinavicius din Polonia a devenit îndrumătorul proiectului, acesta fiind cunoscut pentru faptul că lucrările sale au fost incluse în Cartea Recordurilor Guiness. În 2020, Rytis va continua să conducă partea artistică a bienalei.

La Cucuteni Bienale 2020 vor fi invitați să participe pictori și ceramiști atât din R. Moldova, cât din afara țării, printr-o procedură de înscriere iar cei mai buni vor fi selectați să-și expună operele de artă inspirate din cultura Cucuteni la Chișinău. Detalii despre conceputul Cucuteni Bienale 2020, unde se va desfășura acesta, cine va putea participa și alte informații relevante vor fi anunțate în lunile următoare.