Sistemul de învățământ școlar - la un pas de digitalizare

  • 20 авг. 2019, 17:33
  • 1 058

Sistemul de învățământ școlar tinde tot mai mult spre digitalizare. Săptămâna trecută, peste 30 de instituții de învățământ școlar din întreaga țară au participat la Atelierul ”Spații de instruire flexibile”,  organizat de către Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”

Clasa Viitorului reprezintă un proiect care tinde să aducă un nou concept în pedagogie, oferind un spațiu de învățare deschis și inspirațional, cu abordări interdisciplinare și inovative la baza cărora stă utilizarea tehnologiilor digitale, care favorizează procesul de învățare centrat pe elev.  Proiectul  a trecut deja pilotarea în 11 școli din țară, anul acesta fiind selectate încă 20 de instituții care vor avea acces la spații de învățare flexibile, se vor bucura de cele peste 30 de tipuri de tehnologii și echipamente digitale, iar lecțiile se vor desfășura într-un mod practic, interactiv, prietenos și creativ. 

În cadrul atelierului ”Spații de instruire flexibile”, cele peste 30 de instituții de învățământ prezente au făcut cunoștință cu platforma Studii.md - agendă/registru online, care permite profesorilor, elevilor și părinților să aibă acces online, la note, temele pentru acasă sau frecvența elevilor. 

La eveniment a participat și directorul adjunct al Liceului Teoretic Mircea Eliade - instituție care a implementat deja sistemul Studii.md. Acesta a relatat experiența pe care a avut-o liceul în timpul utilizării platformei online, dar și care sunt avantajele acesteia din punct de vedere practic. 

Conducătorii instituțiilor au fost curioși și s-au arătat interesați de sistemul Studii.md, iar unii chiar și-au exprimat dorința de a implementa platfoma în propria instituție, începând cu anul de studii ce urmează să înceapă pe 1 septembrie.

Studii.md reprezintă o platformă online din Moldova creată pentru digitalizarea sistemul de învățământ școlar. Proiectul a fost realizat cu suportul UNDP și ATIC și urmărește eficientizarea comunicării dintre profesori, elevi și părinți. Platforma conține agenda electronică cu note, teme și frecvența elevilor la ore, registrul electronic pentru profesori, orarul lecțiilor, analiza reușitei elevului în orice moment al semestrului, pagină personală pentru fiecare elev, cu informații actualizate.

Proiectul Clasa Viitorului a fost implementat cu sprijinul financiar al USAID MoldovaEmbassy of Sweden în ChișinăuUK în Moldova - British Embassy Chișinău și Fundației Orange Moldova, sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Partenerii de implementare ai proiectului sunt Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.