Reacția lui Zuckerberg în scandalul Cambridge Analytica: Admite că a făcut greșeli și spune că i-a fost trădată încrederea

  • 22 марта 2018, 14:47
  • 1 039

Fondatorul și conducătorul Facebook, Mark Zuckerberg, a publicat prima sa reacție în scandalul Cambridge Analytica. Într-un mesaj postat miercuri seară, el a anunțat despre paşii pe care i-a întreprins deja, dar și care urmează a fi făcuți, pentru a depăși problema.  

„Avem o responsabilitate – să vă protejăm datele și dacă nu putem, atunci nu merităm să vă servim. Am făcut eforturi pentru a înțelege exact ce s-a întâmplat și cum să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla. Vestea bună este că, de fapt, cele mai importante măsuri pentru a împiedica acest lucru astăzi au fost luate în urmă cu mai mulți ani. Dar s-au comis și greșeli, mai este mult de lucru și trebuie să facem asta”, scrie Mark Zuckerberg.

„Am lansat Facebook și, până la urmă, sunt responsabil pentru ce se întâmplă pe platforma noastră. Vă spun, cu toată seriozitatea, că vom face tot ce trebuie pentru a proteja comunitatea noastră. Faptul că această problemă concretă cu Cambridge Analytica nu ar trebui să se mai întâmple nu schimbă cu nimic ce s-a întâmplat în trecut. Vom învăța din această experiență cum să ne securizăm platforma și să ne facem comunitatea mai sigură. Știu că va fi nevoie de mai mult timp pentru a rezolva aceste probleme decât ne-am dori, dar vă promit că vom rezolva asta și vom construi un serviciu mai bun pe termen lung”, a adăugat el.

„În 2013, un cercetător de la Universitatea Cambridge pe nume Aleksandr Kogan a creat o aplicație de test de personalitate. Acesta a fost instalat de aproximativ 300.000 de persoane care şi-au împărtăşit datele, precum şi unele dintre datele prietenilor lor. Aceasta a însemnat că Kogan a fost capabil să acceseze zeci de milioane de date ale prietenilor lor.

În 2014, pentru a preveni aplicațiile abuzive, am anunțat că am schimbat întreaga platformă pentru a limita în mod dramatic aplicațiile de date care ar putea avea acces. Cel mai important, aplicaţiile nu mai pot cere date despre prietenii unei persoane, cu excepţia cazului în care prietenii lor au autorizat, de asemenea, aplicaţia. 

În 2015, am aflat de la jurnaliști de la The Guardian că Kogan a împărtășit datele din aplicația sa cu Cambridge Analytica. Este împotriva politicilor noastre ca dezvoltatorii să împartă datele fără consimţământul oamenilor, aşa că am interzis imediat aplicaţia lui Kogan pe platforma noastră şi am cerut ca Kogan şi Cambridge Analytica să certifice oficial că au şters toate datele obţinute necorespunzător. Ei au furnizat aceste certificări.

Săptămâna trecută, am aflat de la The Guardian, New York Times și Channel 4 că Cambridge Analytica nu a şters datele pe care le-au certificat. Le-am interzis imediat să folosească oricare din serviciile noastre. Cambridge analytica susține că au șters deja datele și a fost de acord cu un audit juridic de către o firmă pe care am angajat-o. Lucrăm, de asemenea, cu autoritățile de reglementare în timp ce ei investighează ceea ce sa întâmplat.

Aceasta a fost o încălcare a încrederii între Kogan, Cambridge analytica şi Facebook. Dar a fost, de asemenea, o încălcare a încrederii între Facebook şi persoanele care îşi împărtăşesc datele cu noi şi se aşteaptă ca noi să le protejăm. Trebuie să reparăm asta”, a scris Zuckerberg.

CEO-ul Facebook a vorbit despre trei măsuri majore: investigarea aplicațiilor cu acces la cantități mari de date personale, restricționarea accesului la date al dezvoltatorilor și informarea utilizatorilor în legătură cu aplicațiile cărora le-au permis accesul la date.

„Luna viitoare, vă vom afișa tuturor, în partea de sus a News Feed-ului, un instrument care să indice aplicațiile folosite și vă vom prezenta o metodă facilă pentru a revoca accesul acestor aplicații la datele voastre. Opțiunea există deja în privacy settings, dar va fi poziționată în partea de superioară a News Feed-ului, pentru a ne asigura că este vizibilă pentru toată lumea”, a explicat Zuckerberg. 

„Vom învăţa din această experienţă să ne asigurăm platforma mai departe şi să facem comunitatea noastră mai sigură pentru toată lumea care merge mai departe.

Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care continuă să creadă în misiunea noastră şi să lucreze pentru a construi această comunitate împreună. Ştiu că depășirea acestei probleme durează mai mult decât ne-am dori, dar îţi promit că vom lucra la acest lucru şi vom construi un serviciu mai bun pe termen lung”, s-a arătat optimis Zuckerberg. 

Bani.md amintește că datele a 50 de milioane de utilizatori au fost folosite ilegal în manipularea votanţilor la refendumul pentru Brexit şi dezvoltarea tehnicilor de susţinere în campania prezidenţială din 2016 a lui Donald Trump. Responsabilă de această ilegalitate este firma de consultanță Cambridge Analytica. 

Omul aflat în spatele imensului scandal este un profesor rus născut în Moldova - Alexandr Kogan, care a emigrat de mic în Statele Unite, dar care a păstrat legăturile de familie și universitare cu mediile ruse. 

Aplicaţia dezvoltată de Aleksandr Kogan, „thisisyourdigitallife”, se afişa pe Facebook ca „aplicaţie de cercetare utilizată de psihologi”. Ea le propunea utilizatorilor să fie plătiţi în schimbul completării unor teste de personalitate. Circa 270.000 de persoane au descărcat această aplicaţie, permiţându-i dezvoltatorului să aibă acces la informaţii precum oraşul indicat în profil sau conţinuturile pe care le apreciaseră.