Programarea e doar pentru tineri? FALS!

  • 31 июля 2019, 11:26
  • 1 424

La ritmul în care evoluează tehnologia, de cele mai multe ori ne e greu să ținem pasul cu toate schimbările. Sunt domenii pe care, din start, le asociem cu tinerii, domenii despre care credem că, dacă nu ne-am apucat la timp să le studiem, am pierdut trenul. Sunt însă niște preconcepții. Dacă îți dorești cu adevărat, vârsta nu e niciodată o piedică. Și nici distanța.

Sebastian Coștiug are 40 de ani și a venit din Suceava pentru a urma cursurile de programare în București. 

„Am făcut acest pas din pasiune, am vrut să-mi demonstrez că greșeala pe care am făcut-o în trecut de a nu activa în domeniul IT, poate fi reparată și pot să fac programare”, își amintește Sebastian Coștiug, absolvent al Academiei de IT Coders Lab, cursurile care te învață programare în șapte săptămâni. El a mai cochetat cu ideea de învăța sau a lucra în IT, chiar a început o facultate de profil, dar nu a dus-o până la bun sfârșit. 

Până să se înscrie la cursurile de JavaScript din cadrul Coders Lab, Sebastian a lucrat ca tehnician dentar în Suceava. Pasiunea și dorința de a face ceea ce-i place l-au determinat să vină până în Capitală departe de familie tocmai pentru a învăța intens tot ce înseamnă JavaScript. 

„Înainte să vin în București am învățat pe cont propriu câteva săptămâni, însă un alt limbaj de programare. Apoi m-am înscris și am primit prework. În fiecare zi veneam de la muncă și făceam exerciții de prework”, mai spune Sebastian. El este și unul dintre cei mai buni cursanți ai Coders Lab.

Nu s-a lăsat intimidat și a continuat drumul către profesia de programator. El a lucrat intens încă din perioada de pre-work. În opinia sa, prework-ul este foarte important pentru cei care nu au interacționat niciodată cu acest domeniu. „Chiar dacă e multă informație, e foarte bine structurată. E important însă, chiar dacă nu înțelegi ceva să insiști, să cauți prin tutoriale soluții sau să apelezi la mentor”. 

Ce abilități trebuie să deții ca să te apuci de cursuri programare?

Nu trebuie să știi foarte multă matematică sau să fi interacționat cu acest domeniu până să te înscrii la acest curs, dar e important să ai multă răbdare și să cauți soluții pentru orice provocare cu care te confrunți. 

„E extraordinar de multă informație, am avut mai multe momente în care credeam că nu mai fac față. Este însă plauzibil că poți învăța programare într-un timp atât de scurt dacă nu sari peste anumiți pași. Dacă nu înțelegi ceva nu trebuie să o lași. E bine să sapi până înțelegi”, spune Sebastian.

Fiind întrebat de ce abilități a avut nevoie atunci când s-a înscris atunci când a început să studieze programare, el spune că matematica este utilă, dar nu esențială și nu trebuie să o știi la un nivel avansat. „E important să ai și un mindset de programator, să înțelegi algoritmi și cum funcționează ei”, explică cursantul. 

De ce să investești timp în învățare? 

„În fiecare zi vedem diverse site-uri și știm deja cum sunt construite, de unde și cum să le facem structura, cum ar trebui să le facem design-ul. Aceste lucruri nu le știam înainte să ne înscriem la acest curs”. Sebastian mai spune că într-adevăr este greu să treci prin cele șapte săptămâni, căci e o învățare continuă, atât în cele 8 ore de curs, cât și atunci când ajungi acasă. „După curs lucram minim două ore, dar aveam și zile în care căutam soluții pentru un exercițiu și câte patru ore”. Asta le recomandă și celor care vor să se înscrie la astfel de cursuri, să fie pregătiți să investească timp. „Ai un volum foarte mare de informații într-un timp foarte scurt. Efortul este foarte mare ca să absorbi tot acest volum. Mergând în ritmul acesta informația este proaspătă mereu”, explică Sebastian.