Prima imprimantă cu realitate augmentată

  • 16 февр. 2018, 12:14
  • 2 915
  • 3

Lifeprint este prima imprimantă care nu numai că vă permite să imprimați videoclipuri, ci să le și distribuiți. Tehnologia unică de realitate augmentată folosită face ca fotografiile să prindă viață prin încorporarea secretă a unui videoclip în orice fotografie tipărită. Magic? Da!

Când am primit imprimanta pentru testare am fost destul de circumpecți. Deși are un design la standardele Apple, părea cam mică pentru toate lucrurile pe care le promitea – însă am fost plăcut surprinși. Dar să nu anticipăm, să o luăm pe rând.

La deschiderea pachetului am găsit imprimanta, un pachet cu zece hârtii pentru tipărire, un cablu USB pentru încărcare și un manual de utilizare. Cum spuneam și mai sus, imprimanta arată foarte bine, este compactă și se vede că a fost proiectată cu atenție la detalii. Am fost ușor derutați când am văzut pe site-ul producătorului că se numește „Lifeprint 2×3 Hyperphoto Printer for iPhone & Android – White”. Am verificat dacă este disponibilă și în altă culoare, dar nu, deocamdată există doar varianta albă – cine știe, probabil au în plan să introducă și alte culori odată cu viitoarele versiuni.

Instalarea a fost destul de simplă, mai ales că, de fapt, nu necesită nici o instalare fizică. Bine, dacă bateria imprimantei este complet goală când ajunge la tine, primul pas va fi să o încarci. Altfel, trebuie doar să ridici capacul imprimantei printr-o ușoară glisare și apoi ridicare pentru a pune pachetul de hârtie înăuntru. Apoi, trebuie să pui capacul la loc, cu aceeași ușoară glisare, iar după aceea imprimanta este gata de lucru. Pentru a putea fi operată, e necesar să instalezi aplicația pe telefon (funcționează și cu dispozitivele Android și cu iPhone-ul – nu cu toate modelele, dar găsiți aici o listă a dispozitivelor cu care poate lucra – am să revin asupra acestui aspect mai jos). Odată instalată și pornită aplicația, după ce accepți (sau nu) ca aplicația să-ți trimită notificări, trebuie să-i acorzi accesul la biblioteca ta de fotografii și videoclipuri de pe iPhone. Poți să-ți faci cont lifeprint sau să continui autentificarea cu contul Facebook. Noi am ales varianta de a ne face cont, după care încep pașii de conectare efectivă la imprimantă. Conexiunea este Bluetooth, așa că, dacă acesta era oprit, acum este momentul să accesezi Control Center-ul pentru a-l porni. La conectarea celor două dispozitive poate începe un scurt tutorial video despre utilizarea aplicației și a imprimantei. Da, am pus mai întâi aplicația, căci de fapt ea este creierul întregii distracții.

Aplicația LifePrint găzduiește toate fotografiile și videoclipurile într-un singur loc. Nu trebuie să comutați între aplicațiile preferate, LifePrint funcționează perfect cu majoritatea platformelor social media. Toate fotografiile și videoclipurile Vine, Instagram, Camera Roll (inclusiv Live Photos), Facebook, GoPro și Twitter sunt găzduite în aplicația LifePrint. Cu un singur clic, puteți partaja fotografii reale fizice cu sute de prieteni, familia și fanii din întreaga lume – instantaneu. Puteți trimite fotografia către oricine de oriunde din lume atâta timp cât are o imprimantă Lifeprint. Dacă este o imagine a unui videoclip sau a unei Live Photo, aceștia vor putea, mulțumită tehnologiei încorporate în aplicație – este vorba despre realitate augmentată bazată pe o combinație complexă de image recognition și video mapping, vedea clipul. Hârtia pe care este imprimată fotografia are dimensiunile de 50mm x 76mm – destul de mică dacă mă întrebați pe mine, dar pe de altă parte, cum spuneam și mai sus, punctul forte al imprimantei este aplicația și realitatea augumentată la care aceasta ne dă acces. De asemenea, suprafața hârtiei este adezivă pe verso, astfel că, dacă înlături protecția, poți lipi fotografia într-un album sau oriunde dorești pentru a-ți fi la îndemână dacă vei vrea să te lauzi prietenilor când vin în vizită. Este nevoie de aproximativ 30 de secunde pentru a imprima o fotografie (prin Bluetooth) și durează aproximativ o oră pentru o încărcare completă. Producătorii spun că poți tipări aproximativ 10-15 fotografii după o încărcare completă. Tipărirea fotografiilor se face folosind o tehnologie de imprimare termică. Nu vă așteptați la fotografii perfecte: uneori, culorile sunt ușor estompate, iar detaliile nu sunt foarte clare, dar cu ceva ajustări ale luminozității din aplicație, poți obține rezultate decente. Aplicația oferă și opțiuni de editare a imaginilor înainte de tipărire. Astfel, vei putea: regla luminozitatea, focalizarea, curba de culoare, adăuga efecte, filtre, text, redimensiona sau tăia. Sunt o mulțime de filtre disponibile care pot oferi fotografiei vibrația pe care o căutați.

Am promis mai sus că revin asupra dispozitivelor cu care este compatibilă imprimanta și iată că a sosit momentul să fac asta. În pagina producătorului este specificat că imprimanta este optimizată pentru a colabora cu modelele de iPhone 5s sau mai noi decât acesta (cu mențiunea că poate funcționa și cu alte modele, dar depinde foarte mult de sistemul de operare instalat). Noi am testat-o cu un iPhone 8 și a funcționat perfect. Din păcate nu este compatibilă cu modelele de iPad. Mi s-a părut foarte ciudat acest lucru și nu am putut înțelege rațiunea din spatele acestei alegeri a producătorului, dar, cine știe, poate în viitor va rezolva această problemă.

Ne-am distrat copios cu această imprimantă și o recomandăm oricui. Nu este o tehnologie perfectă, mai ales pe partea de imprimare – fotografia tipărită nu are întotdeauna calitatea unei fotografii normale – dar componenta de realitate augmentată plus partea de socializare compensează pe deplin. Te poți răsfăța singur și să ți-o faci cadou sau de ce nu, poate fi un cadou perfect pentru un iubitor de tehnologie.