La universitate, cu diplomă de studii medii

  • 15 окт. 2018, 16:54
  • 2 282

Magistrații au obligat Universitatea de Stat din Comrat să permită unei persoane, care nu deține diplomă de bacalaureat, să participe la concursul de admitere la studii superioare. Și anume, persoana a depus documentele în anul 2017, pentru a fi înscrisă la studii în bază de contract la specialitatea drept, studii cu frecvență redusă. Totuși, în dosarul depus nu s-a regăsit diploma de bacalaureat, motiv pentru care universitatea i-a refuzat înscrierea la concurs.

Conform deciziei Curții Supreme de Justiție, reclamanta a cerut să fie admisă la concurs în baza diplomei privind studiile efectuate la școala profesională, eliberată în anul 1993. Femeia a motivat că atunci legislația îi acorda dreptul de accedere la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ superior în baza acestui act de studii, iar diploma de bacalaureat a început a fi recunoscută ca act de studii mai târziu. Prin urmare, aceasta a considerat că diploma de studii medii de specialitate corespunde actului de studii echivalent diplomei de bacalaureat. Astfel, poate fi admisă la studii superioare.

Universitatea a refuzat, însă, înscrierea la concurs argumentându-și decizia prin faptul că actul de studii prezentat nu corespunde criteriilor prevăzute de art. 89 din Codul educaţiei, iar diploma de studii medii nu este echivalentă cu diploma de bacalaureat.

Examinând dosarul, judecătorii i-au dat dreptate femeii. Judecătoria Comrat a invocat prevederile art. 66 alin. (4) din Legea învăţământului nr. 547, din 21 iulie 1995 (în vigoare până la 24 noiembrie 2014) care stipulează că ”în perioada de tranziţie, absolvenţii şcolilor medii de cultură generală, ai şcolilor medii tehno-profesionale şi ai tehnicumurilor au acces la învăţământul superior, pe bază de concurs”. Astfel, magistrații au conchis că persoana este în drept să participe la concursul de admitere la studii de învăţământ superior, deoarece diploma ce atestă efectuarea studiilor la școala profesională i-a fost eliberată anterior modificărilor operate în sistemul educaţional. Decizia a fost ulterior menținută de Curtea de Apel Cahul și de Curtea Supremă de Justiție.

Magistrații de la instanțele superioare au spus că prima instanţă a dat o apreciere obiectivă şi justă probelor administrate, a constatat şi elucidat pe deplin toate circumstanţele care au importanţă pentru soluţionarea pricinii şi corect a aplicat normele de drept material şi procedural şi în consecinţă a adoptat o hotărâre legală şi întemeiată.

Decizia CSJ este irevocabilă, prin urmare, universitatea este obligată să permită persoanei să participe la concursul de admitere la studii superioare.