iOS 12 – Momentul „Snow Leopard” al sistemelor de operare

  • 13 февр. 2018, 10:30
  • 602

Cei care au urmărit știrile despre Apple s-ar putea să știe că, pentru sistemele din acest an, compania se va concentra pe stabilitate. Ceva asemănător s-a mai întâmplat și înainte. Să vedem cum se repetă istoria.

Axios și Mark Gurman au confirmat și ei informația conform căreia Apple va amâna noile caracteristici din acest an, se va concentra pe stabilizare și va face iOS și macOS mai fiabile. Se pare că există o cerere pentru acest lucru și din partea utilizatorilor. În mini-sondajul nostru, 88% dintre voi ați spus că Apple ar trebui să se concentreze mai mult pe stabilitate decât pe funcții.

Desigur, atunci când vine vorba de software, cei de la Apple au trecut prin multe în ultimele luni, iar oamenii de la Cupertino au resimțit și ei asta. Nu trebuie să uităm că nu este pentru prima dată în istoria Apple când stabilitatea sistemului este în centrul atenției. Ultima dată când s-a întâmplat așa ceva, compania era condusă încă de Steve Jobs. Să ne îmbarcăm la bordul avionului istoriei și să zburăm cu 10 ani în urmă pentru a vedea ce s-a întâmplat cu Mac OS X pe atunci.

Pe 26 octombrie 2007, Apple a lansat Mac OS X 10.5 cu numele de cod „Leopard”. Sistemul a reprezentat unul dintre cele mai semnificative momente din istoria Apple. A fost o actualizare super-gigantică, cu peste 300 de noi funcții. Cei care au fost introduși în ecosistem odată cu iPhone-ul lansat recent au întâlnit mai întâi acest sistem Mac. Asta s-a întâmplat cu ani în urmă, înainte de lansarea iPad-ului, iar Mac OS X era principalul produs software al celor de la Apple.

Doar doi ani mai târziu, pe același principiu, Apple a decis să se concentreze mai degrabă asupra stabilității în detrimentul unor noi funcții și a emis o versiune îmbunătățită pentru Leopard, și anume Snow Leopard. Noul sistem nu a adus utilizatorilor nimic nou – în afară de câteva corecturi – iar caracteristica sa principală a fost că nu avea caracteristici noi.

Acum știm că aceea a fost decizia corectă. Putem observa că utilizatorii încă mai cred că Snow Leopard a fost o actualizare foarte bună. Mulți utilizatori din hub-urilor online sunt de acord că acesta a fost unul dintre cele mai stabile și mai bune sisteme de operare pe care Apple le-a produs vreodată. Aceasta este marea vedetă a companiei, iar pe atunci chiar s-a depus într-adevăr un efort pentru actualizări care conțineau noi funcții reale și așa mai departe. Când succesorul Mac OS X Lion a fost scos pe piață, oamenii au simțit că a fost un pas înapoi. Această actualizare a fost lansată sub îndrumarea lui Steve Jobs, așa că nu are rost să fiți nostalgici după „zilele bune” de demult. Au fost probleme și în epoca lui.

A fost Snow Leopard cu adevărat un succes? Ca să fim sinceri, a avut, de asemenea, aceleași probleme pe care le are și acum High Sierra, dar odată cu trecerea timpului amintirile din perioada aceea dispar. Să vedem câteva exemple. Procesul de introducere a MobileMe – predecesorul lui iCloud – nu a fost lipsit de dificultăți. Gândurile lui Steve Jobs despre problema respectivă au fost făcute publice printr-un e-mail distribuit de un om al companiei:

Echipă,
Lansarea MobileMe nu a fost cel mai bun moment al nostru. Sunt câteva lucruri pe care le-am fi putut face mai bine: MobileMe nu se ridică la standardele Apple – este clar că era nevoie de mai mult timp și de o perioadă mai lungă de testare. […] A fost o greșeală să lansăm MobileMe în același timp cu iPhone 3G, cu software-ul iPhone 2.0 și cu App Store. Cu toții am avut multe de făcut, iar MobileMe ar fi putut fi amânat fără vreo altă consecință.

Și a existat un bug destul de grav care a fost găsit imediat după introducerea Snow Leopard. Din cauza unei greșeli, întreaga bibliotecă a utilizatorilor de tip Guest ar fi putut să dispară, ceea ce a fost evident o problemă gravă. Jurnaliștii i-au criticat dur pe cei de la Apple care au fost nevoiți să explice public totul și să vină cu o soluție rapidă, cu versiunea 10.6.2. Primele câteva actualizări ale sistemului au inclus tone de corecturi pentru bug-uri, iar jurnaliștii specializați în zona high-tech au scris despre un sistem instabil și nesigur și despre utilizatori frustrați care doreau să treacă la versiuni mai vechi. Vă sună familiar?

Un utilizator de Twitter a avut o viziune profetică când a prezis destinul sistemului și, de asemenea, reacția publică ulterioară. El a spus că sistemul va rămâne în amintirea utilizatorilor ca cea mai bună versiune OS X din istorie. Și a avut dreptate! De ce? E greu de spus. Există o mare încărcătură de nostalgie, amintirea lui Steve Jobs și faptul că cei de la Apple nu au fost nevoiți să impresioneze utilizatorii de la an la an.

Următorul sistem – Lion – a fost lansat aproape doi ani mai târziu. În doi ani au avut destul timp pentru a stabiliza elementele de bază ale sistemului, care au fost extrem de încurcate. Aș paria pe faptul că dacă ar avea timp să lucreze la High Sierra timp de un an și jumătate sau mai mulți ani, ar putea cu ușurință să depășească statutul deținut de Snow Leopard.

Dar lucrurile s-au schimbat foarte mult de când a fost lansat Lion. Este important de menționat că, de atunci, echipa Mac trebuie să prezinte ceva nou în fiecare an, cu caracteristici noi care să impresioneze, în timp ce stabilitatea trebuie să rămână aceeași sau să fie îmbunătățită. Desigur, e mai greu. De aceea cred că Apple a luat o decizie bună, oprindu-se pentru un minut și gândindu-se de două ori. Cei care își doresc foarte mult caracteristici noi de la un an la altul s-ar putea să fie un pic dezamăgiți. Cu toate acestea, după cum știm, cu un marketing bun, totul poate fi promovat ca fiind inovator. Și alți utilizatori pot fi satisfăcuți de stabilitatea îmbunătățită.

Același lucru este valabil și pentru iOS. Cei care au urmărit seria noastră despre istoria sistemelor de operare Apple pentru telefoanele mobile s-ar putea să-și amintească de faptul că am remarcat, în actualizări, existența unui ciclu recurent de 3 ani. Caracteristici noi – funcții – stabilitate. Ultima dată iOS 7 a venit cu ceva nou, iOS 8 s-a concentrat pe funcții – pe atunci ei îl vedeau ca pe sistemul cu cele mai mult bug-uri – iar iOS 9 a venit cu îmbunătățiri de design și corecturi pentru bug-uri. Dacă vom continua să numărăm astfel, în iOS 12 se poate aștepta ca stabilitatea să fie linia principală. Să citez ce am declarat după lansarea iOS-ului:

Cu toate acestea, considerăm că teoria unei actualizări fundamentale la fiecare trei ani este mai mult sau mai puțin adevărată. Dacă luăm în considerare faptul că iOS 7, care a adus cea mai mare schimbare a sistemului, a venit după două cicluri de actualizare, ne putem aștepta ca anul viitor, iOS 12 să urmeze, probabil, logica sistemului. O mică actualizare a lui Siri, câteva modificări minuscule de design, doamne-ferește să avem și mai multe funcții AR și mai avansate, lucruri de genul asta.

Care să fie atunci lecția pe care o putem învăța? E destul de simplu. Înainte de a cumpăra toate produsele companiei, de a plânge după Steve Jobs și de a fi șocați de comportamentul orientat spre profit al celor de la Apple, ar fi bine să ne uităm în trecut. Putem identifica mai multe modele recurente care ar putea prezice ceva mai luminos pentru Apple decât se credea până acum.