Educatie financiara: De ce nu punem bani deoparte si ce putem face pentru a remedia situatia?

  • 29 янв. 2018, 11:33
  • 577

Situatia nu este foarte buna pentru majoritatea oamenilor. Conturile bancare de economisire par simple idei desprinse din basm. De unde sa mai pui bani deoparte cand uneori nu poti ajunge la salariu cu toate taxele platite la zi?

Multi oameni cred ca nu isi permit sa puna bani deoparte. In fapt nu isi permit sa nu puna bani deoparte.

Sunt si oameni care cred ca mai au timp, chiar destul de mult. Varsta de 20 de ani este complet imatura. Pe la 25 de ani inca nu este timpul. Pe la 29 incepi sa crezi ca ar fi bun un cont de economii dar inca mai vrei sa te distrezi. La 35 de ani deja intri in panica pentru ca timpul e scurt si deja ai dureri de sale.

Alte cateva motive pentru care inca nu pui bani deoparte:

- Trebuie sa tii pasul cu "Ionestii" si atunci cumperi o masina mai buna, un televizor cu diagonala mai mare, un smartphone mai performant. Goana nu se termina niciodata.

- Pe primul loc pui confortul si luxul si la final pui siguranta financiara.

- Nu stii sa faci economii si nu stii sa realizezi un buget bine gandit, care sa te aduca pe plus la final de luna.

- Te gandesti ca daca ai nevoie vreodata de bani, te poti oricand imprumuta la rude, prieteni sau la banca. Da, doar ca banca cere comisioane si dobanzi iar o buna parte dintre conflictele din familie si intre prieteni au la baza un motiv direct sau indirect legat de bani.

- Nu credem ca vom mai apuca batranetea asa ca probabil ca nu vom avea nevoie de bani in viitor. Cat timp lucram, vom avea mereu un acoperis deasupra capului. Si totusi, daca apucam batranetea si nu am pus niciun ban deoparte?

Important este ca niciodata nu este prea tarziu sa economisim. Si mai important este ca peste 5 ani, cu totii vom fi undeva. Conteaza unde. Cu totii vom avea un anumit scor financiar. Unii il vor avea pe plus, altii mult pe minus. Unii vor avea economii iar altii vor avea datorii.

Diferenta sta in modul in care ne gandim nevoile, modul in care ne tratam locurile de munca, felul in care ne privim viitorul, seriozitatea cu care ne desfasuram activitatea profesionala si dorinta de stabilitate si siguranta financiara.

Solutia este sa incepem de unde ne aflam, cu ce putem, oricat de putin pare. O sa ne cizelam stilul de bugetare in timp. Cu siguranta ca il vom imbunatati. Ne vom calibra mai bine nevoile si cheltuielile si vom reusi, de la luna la luna, sa economisim mai mult.