Cum să te ferești de discriminarea de vârstă atunci când aplici la un job

  • 13 февр. 2018, 12:22
  • 727

Ți s-a întâmplat să mergi la un interviu și să te gândești că recrutorul din fața ta ar putea să-ți fie chiar copil, iar din cauza asta să simți că nu puteți relaționa cum trebuie? Nu lăsa diferența de vârstă să stea în calea ta sau să vorbească pentru tine! În rândurile de mai jos îți vom oferi câteva sfaturi pentru a-ți crește șansele atunci când ajungi în fața recrutorului.

În general, cei care se lovesc de această problemă sunt genul de oameni care au muncit o viață întreagă, iar asta nu este un minus, ba din contră. Doar că felul în care industriile funcționează acum te forțează să ții pasul cu o mulțime de tehnologii noi și schimbări constante. 

Nu te teme însă pentru că există câțiva pași ușori pe care îi poți face pentru a evita discriminarea de vârstă atunci când aplici la un job:

CV online și offline

Pentru început, CV-ul este cea mai bună carte de vizită pe care o ai. Folosește-l la maximum! Categoria noastră dedicată CV-urilor este plină de recomandări pe care le poți urmări pentru a-ți face o carte de vizită prezentabilă. Dar și aici trebuie să ții cont de un aspect. Nu-ți umple CV-ul pentru a impresiona și renunță la joburile învechite pe care le-ai făcut în facultate. Păstrează-le pe cele mai importante și cele mai recente. Nimeni nu are timp să citească povești.

Adaptează-ți CV-ul

Modifică-ți CV-ul pentru fiecare job la care mergi, dar ai grijă să mergi la joburi cu care experiența ta de muncă rezonează, altfel riști ca prea multe refuzuri să te dezarmeze. Desigur, dacă vrei să îți schimbi cariera, ești liber să o faci, dar ține cont că experiența ta s-ar putea să nu mai coreleze cu acest viitor loc de muncă și că trebuie să găsești ceva cu care să ieși în evidență în fața candidaților tineri și entuziaști. Înscrie-te la un curs, mergi la conferințe și obține recomandări de la specialiști în domeniu dacă îți dorești cu adevărat schimbarea.

Date de contact

Îți trebuie un număr de telefon mobil, doar al tău, la care să răspunzi doar tu. De asemenea, adresa de email e obligatorie și trebuie să îți cuprindă numele și prenumele. Foarte important, nu oferi o adresă de e-mail care conține anul nașterii tale. Nu vrei să scoți în evidență vârsta.

Studii

Ai absolvit liceul sau facultatea când Ceaușescu era încă „cel dintâi fiu al țării”? Nu pune datele de absolvire al ultimelor studii. Trece că ai studiile necesare, dar dezvăluie anii doar dacă va fi nevoie. E o tehnică mai riscantă, dar trebuie să mai și riști din când în când.   

Cameleonismul tinerilor

Adaptează-te situației asemeni celor tineri. Fii flexibil când vine vorba de oferta de muncă și arată-te dispus să înveți lucruri noi”. Mai mult, ai deja avantajul seriozității pentru că ai experiență de viață și de muncă față de cei tineri, așa că folosește un limbaj în concordanță.

Nu fi umil! Vinde-te!

Nu ai venit la interviu pentru că ai nevoie de job, ai venit pentru că ei au nevoie de un om ca tine, dar încă nu o știu. Vii cu două-trei decenii de experiență și cunoștințe în spate. În plus, faci parte dintr-o generație care caută stabilitate, care nu pleacă în câteva luni pentru un job puțin mai bine plătit, așa cum au tendința generațiile mai tinere. Ai mai multe atuuri decât îți dai seama!