Ce face un specialist în optimizarea site-urilor?

  • 15 июня 2018, 10:39
  • 1 204

Știind cât de invadat este internetul cu informații despre SEO, cu oferte tentante de promovare online a brandurilor (unele de valoare, altele mai puțin), am decis să te ajutăm să înțelegi ce face, de fapt, un expert SEO, de ce ai avea nevoie de el și cum înțelegi dacă este un profesionist sau nu.

Care sunt responsabilitățile de bază?

Indiferent de este un freelancer sau reprezintă o firmă SEO, un specialist în optimizare este capabil să îndeplinească următoarele: 

  • Știe să facă o analiză exhaustivă a site-ului, să detecteze erorile tehnice și funcționale ale acestuia.
  • Te ajută la eradicarea problemelor de pe site, este un bun vizionar și îți propune strategii concrete de promovare.
  • Implementează tehnici de optimizare internă și externă, începând cu analiza cuvintelor cheie și terminând cu administrarea profilurilor de pe Facebook, Twitter etc.
  • Se folosește de un set eficient de instrumente și interpretează adecvat datele despre performanțele site-ului tău.
  • Înțelege foarte bine publicul țintă, necesitățile clienților și scopul afacerii tale, fiind astfel în stare să creeze un conținut relevant pentru paginile site-ului.
  • Are ochi de designer, știind să structureze și să confere o formă atractivă, clară și armonioasă oricărei informații.
  • Te ajută să apari în mod natural în articole de știri sau articole de blog relevante pentru afacerea ta, creând o rețea foarte productivă de linkuri în jurul site-ului tău.
  • Se pricepe la campaniile de publicitate online și la crearea unor anunțuri corecte pe AdWords sau Bing Ads, care pot aduce rezultate imediate.
  • Are deprinderi excelente de comunicare, un proces de lucru transparent și te ține la curent cu orice noutate referitoare la site-ul tău.
  • Se folosește doar de tehnici legale de SEO, evitând metodele maneliste și suspecte de promovare etc.

Când ai nevoie de ajutorul expertului web?

Te-ai întrebat vreodată dacă poți să ai grijă singur de propriul site? Evident! Creezi un site de valoare, dai oamenilor informații utile, investești resurse și tot timpul tău în administrarea acestuia. Întrebarea crucială este, însă, de câte resurse dispui și dacă ai posibilitatea să acorzi tot timpul tău pentru administrarea unui site, pentru un studiu continuu și urmărirea concurenților? Un expert SEO este profesionistul care știe totul despre cum funcționează un site, iar sarcina lui de bază este să te ajute să vinzi mai bine, aplicând toate strategiile și tehnicile legitime posibile. Dacă simți că faci totul ce depinde de tine, dar site-ul tot nu apare pe prima pagină de căutări, înseamnă că este de lucru și ar fi cazul să apelezi la sfaturile lui, căci, la fel ca și în cazul unei răceli, tu alegi – să mergi la medic, ori să te ocupi cu autotratament. Decizia îți aparține.

Cum îți dai seama dacă ai de a face cu un profesionist?

Dacă te-ai decis totuși să apelezi la serviciile unei agenții, află cum poți să te convingi de pregătirea persoanei pe care urmează s-o angajezi, analizând anumite detalii extrem de importante. Înainte de a începe o colaborare, întreabă:

  • Ce experiență are în domeniul de optimizare?
  • Sfatul nostru ar fi să fii foarte atent la acest răspuns. Dacă experiența lui este mai mică de 4-5 ani, probabil nu a reușit să urmărească foarte bine funcționalitatea propriilor campanii de promovare, care, deseori necesită foarte mult timp pentru a da rezultate valide.
  • Ce strategii are de gând să aplice pentru optimizarea site-ului tău?
  • Orice recomandare din partea unui specialist trebuie să fie argumentată și bazată pe analiza completă a site-ului. Altfel, sunt doar teorii nefondate.
  • Îți poate garanta rezultate?
  • Adevărul este că nu. Un specialist bun știe că nu poate promite rezultate peste noapte, însă poate explica toți pașii procesului de optimizare și care au fost efectele strategiilor implementate în cazul altor clienți.
  • Cum va decurge procesul de colaborare?
  • Numărul de emailuri primite, anunțarea fiecărei schimbări sau știri despre site-ului tău, raportarea săptămânală sau lunară a rezultatelor, disponibilitatea și comunicarea deschisă – toate aceste acțiuni fac parte din responsabilitățile unui specialist SEO și sunt foarte importante pentru o colaborare eficientă.

Concluzie

În pofida tuturor statisticilor și a modelelor de optimizare existente, tu ești stăpânul site-ului tău și dirijorul afacerii – deci, tu decizi ce e mai bine pentru progresul acestuia în motoarele de căutare. Dacă site-ul tău a devenit mai mult decât o pasiune, dar și o sursă de venit, a crescut în volum și complexitate, te sfătuim să treci la următorul nivel, să reduci acțiunile diletante și să vezi cu ce sfaturi vine un specialist SEO. Să știi că ai putea descoperi lucruri interesante, despre care nu ai bănuit, și soluții originale de îmbunătățire a rezultatelor. Mult succes și îndrăznește să fii mai puternic decât concurenții tăi. Noi credem în faptul că totul în viață ține de SEO, în afară de SEO. SEO ține de putere!