Cadre didactice cu profil medical, instruite în domeniul sănătății adolescenților

  • 21 марта 2019, 16:39
  • 531

Lectori universitari și de colegii cu profil medical sunt instruiți pe parcursul a patru zile în domeniul sănătății și medicinii adolescenților. Cursul are la bază Programul European de instruire în sănătatea adolescenților EuTEACH (Adolescent Health and Medicine training of trainer’s course), un program de formare de referință în domeniu, și urmărește scopul de a impulsiona modernizarea metodelor de predare a acestor teme în instituțiile de învățământ medical din țară, transmite IPN.

La Chișinău, cursul are în calitate de formatori pe chiar autorii programului EuTEACH, Pierre-Andre Michoud (Univestitatea Lausanne, Elveția) și Helena Fonseca (Facultatea de Medicină, Universitatea Lisabona, Portugalia).

Instruirea este rezultatul colaborării Centrului de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „NEOVITA” și Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” din Chișinău, beneficiind de suportul Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare (SDC), în cadrul Proiectului „Generație Sănătoasă”.

Potrivit Galinei Leșco, șefa Centrului „NEOVITA”, cursul vine cu noi abordări științifice din domeniu și are caracter aplicativ, promovând noi metode de predare, care vor crește calitatea predării temelor de sănătate generală, mentală, sexual-reproductivă la adolescenți în universitatea de profil și colegiile de medicină. Galina Leșco susține că, în ultimii ani, a crescut aprecierea pozitivă a sănătății de către adolescenți și există o tendință de descreștere a ratei mortalității, cazurilor de infectare cu boli cu transmitere sexuală, ratei de suicid, consumului de alcool printre adolescenți. Însă, în continuare, este nevoie de fortificarea serviciilor prietenoase tinerilor și promovarea programelor complexe de educație pentru sănătate.

Helena Fonseca, profesoară la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Lisabona, Portugalia, care este formatoare pentru colegii din Moldova, spune că  adolescența este o perioadă specifică, iar una din cele mai importante particularități care trebuie luate în considerație este cea a dezvoltării creierului adolescentului, a cortexului prefrontal, care răspunde de controlul comportamentului la adolescenți. „Creierul la adolescenți e în curs de dezvoltare, dar noi punem permanent accentul numai pe riscuri. Ideea principală este să ne axăm mai mult pe factorii de protecție. Practic, acest lucru se poate întâmpla dacă sectorul de sănătate va lucra cu familiile și școlile” a spus Helena Fonseca.

Olga Cernețchi, prorector la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, susține că specialiștii care lucrează cu adolescenții necesită să cunoască nu doar particularitățile anatomo-fiziologice, ci și caracteristicile psihologice și somatice ale acestora, iar acestea trebuie aduse în prim-plan în timpul comunicării și evaluării stării de sănătate a adolescenților. În cadrul cursului vor și, de asemenea, analizate programele de învățământ și va fi preluată experiența specialiștilor de peste hotare, așa ca specialiștii locali să poată aborda cât mai bine particularitățile perioadei de adolescență.

Cursul de formare se desfășoară în perioada 20-23 martie, la Hotelul „Jazz” din Chișinău.